Beleggingskeuze in de netto pensioenregeling

Een veelgehoorde wens van deelnemers is meer beleggingsvrijheid in de opbouwfase van het netto pensioenkapitaal. Dat is sinds september 2017 mogelijk voor deelnemers aan de netto pensioenregeling.

Deelnemers aan de netto pensioenregeling kunnen kiezen uit drie smaken voor hun beleggingswijze:

  • Standaard: daar is de beleggingswijze automatisch op ingericht: verwacht gemiddeld rendement en risico.
  • Offensief: dat betekent dat het verwachte rendement en de risico’s hoger zijn. Er wordt meer in aandelen belegd en minder in obligaties.
  • Defensief: dan geldt het omgekeerde. Een lager verwacht rendement, maar ook lagere risico’s. Er wordt meer in obligaties belegd en minder in aandelen.

Hoe wilt u beleggen?

  • Bent u deelnemer aan de netto pensioenregeling en wilt u de standaard beleggingswijze behouden, dan hoeft u niets te doen.
  • Wilt u meer offensief of meer defensief beleggen? Log dan in op de Pensioenplanner en neem de volgende stappen:

Stap 1: bepaal uw risicoprofiel
Als u meer offensief of meer defensief wilt beleggen, dan bent u wettelijk verplicht om eerst de Profielcheck in te vullen. Met deze online checklist van maximaal zeven vragen bepaalt u uw risicoprofiel. Het risicoprofiel geeft aan welke manier van beleggen het beste bij u past. Let op: de bepaling van uw risicoprofiel is een momentopname. Zijn er in de toekomst wijzigingen in uw persoonlijke situatie? Vul dan de Profielcheck opnieuw in. 

Stap 2: kies uw beleggingswijze.
Na het bepalen van uw risicoprofiel, kiest u uw beleggingswijze: offensief, defensief of standaard. Wijkt u met uw beleggingswijze af van uw risicoprofiel? Dan loopt u mogelijk een ander risico dan u volgens uw risicoprofiel bereid bent te nemen.

  • U bevestigt uw risicoprofiel en beleggingswijze met een digitale handtekening. U ontvangt per sms een verificatiecode. De bevestiging van uw keuze vindt u terug bij 'Mijn documenten'. 

Hoe wordt uw netto kapitaal belegd?
In onderstaand plaatje ziet u hoe de beleggingsfondsen zijn samengesteld. Of ga voor meer informatie naar ‘Beleggingen in de netto pensioenregeling’.

Meer informatie of vragen?
Ga voor meer informatie naar veel gestelde vragen met antwoorden. U kunt ook op werkdagen tussen 8.30 uur en 17.00 uur contact met ons opnemen via 020 426 62 20 of pensioenservice@klmvliegendfonds.nl. Wij helpen u graag.

 

Pensioen 1-2-3

Meer weten over uw pensioen?

 

Bekijk in 5 minuten 
basispensioenregeling (Laag 1-2)
netto pensioenregeling (Laag 1-2)
of bekijk de Documenten (Laag 3)