Voor onze dienstverlening kunnen wij uw persoonsgegevens verwerken. Daarnaast maken wij gebruik van cookies op onze website. Raadpleeg voor meer informatie ons privacystatement en cookiestatement.

Sluiten

Pensioen123 Laag 2 Als u gaat scheiden, geregistreerd partnerschap of het samenwonen beëindigt

Print deze pagina

Bij een scheiding of beëindiging geregistreerd partnerschap zijn er twee dingen die u moet regelen voor uw pensioen: de verdeling van uw pensioen en de hoogte van het nabestaandenpensioen voor uw ex-partner.

Bijzonder nabestaandenpensioen regelen voor uw ex-partner voor als u overlijdt

Bij scheiding eindigt het nabestaandenpensioen op risicobasis voor uw ex-partner. U kunt een deel van uw ouderdomspensioen ruilen voor bijzonder nabestaandenpensioen voor uw ex-partner in de verhouding 100:70. Neem daarvoor contact met ons op.

Ook ongehuwd samenwonenden – mits het samenlevingsverband door KLM erkend is – hebben recht op het nabestaandenpensioen van Pensioenfonds Vliegend Personeel KLM. Meld dus het einde van een samenlevingsverband aan KLM.

Bij beëindiging van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft uw ex-partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat u opbouwde tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap

Bij het maken van afspraken over de verdeling van het opgebouwde ouderdomspensioen, hebt u 4 opties.

  1. U verdeelt het ouderdomspensioen niet. Dit legt u vast in het in scheidingsconvenant.
  2. Elke partner krijgt de helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen.
  3. U kiest voor een andere verdeling van het ouderdomspensioen. Dit legt u vast in het in scheidingsconvenant.
  4. U splitst het opgebouwde ouderdomspensioen. Uw ex-partner krijgt hierdoor een zelfstandig recht op ouderdomspensioen (dit heet conversie).

Om ervoor te zorgen dat uw ex-partner een deel van het ouderdomspensioen ontvangt, moet u of uw ex-partner het Formulier Mededeling van scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen plus - in geval van afwijkende afspraken - een kopie van het scheidingsconvenant naar het pensioenfonds te sturen.

Let op: het recht op een deel van het ouderdomspensioen geldt niet voor ongehuwd samenwonenden. Ongehuwd samenwonenden moeten zelf afspraken maken over de verdeling van het pensioen.

Veelgestelde vragen

Uw ex-partner heeft recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, tenzij u daar andere afspraken over hebt gemaakt.

Nabestaandenpensioen voor uw ex-partner als u overlijdt
Hebt u bij pensionering een deel van uw ouderdomspensioen geruild voor nabestaandenpensioen? Uw ex-partner krijgt dan bijzonder nabestaandenpensioen als u overlijdt.

Welkom op MijnKLMPensioen

Op het gebruik van MijnKLMPensioen is de disclaimer van toepassing.

Bekijk de disclaimer (PDF)Naar de homepage