Uit elkaar

Het einde van een relatie heeft gevolgen voor het pensioen dat u hebt opgebouwd en op het pensioen dat u in de toekomst ontvangt. De gevolgen hangen af van of u getrouwd was (of een geregistreerd partnerschap had) of samenwoonde. Klik op één van de links om meer te lezen over de gevolgen en uw keuzes in uw situatie.

Let op: Het einde van een huwelijk of geregistreerd partnerschap ontvangen wij automatisch via de Basisregistratie Personen (BRP) als u in Nederland woont. Woont u in het buitenland? Dan is het belangrijk dat u de beëindiging van uw relatie doorgeeft aan KLM en het pensioenfonds.

Checklist: wat moet u regelen voor uw pensioen als uw relatie eindigt?

Was u getrouwd of had u een geregistreerd partnerschap?

  • Maak duidelijke afspraken over:
    • de verdeling van uw ouderdomspensioen en het netto pensioenkapitaal
    • de eventuele ruil van ouderdomspensioen voor nabestaandenpensioen.

U kunt kiezen voor verdeling, geen verdeling of een eigen pensioen voor uw ex-partner.

  • Neem de afspraken op in uw echtscheidingsconvenant. Meld deze afspraken na de scheiding aan ons met het formulier Mededeling bij echtscheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen. Als u dit formulier opstuurt binnen twee jaar na de scheidingsdatum, dan hebben wij maar één handtekening nodig. Na twee jaar moeten zowel u als uw ex-partner een handtekening zetten. Stuur dit formulier ook naar het pensioenfonds van uw ex-partner.

Woonde u samen?

  • Meld het beëindigen van uw samenlevingscontract altijd aan HR KLM.
  • Maak duidelijke afspraken over de eventuele omzetting van ouderdomspensioen in nabestaandenpensioen voor uw ex-partner.

Wilt u weten welk effect het voor uw pensioen heeft als u en uw partner uit elkaar gaan?

Bezoek de pensioenplanner voor uw eigen pensioensituatie. Voor vragen over uw pensioen als u en uw partner uit elkaar gaan kunt u contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.

Brochure Uit elkaarDownloaden

Meer informatie over uit elkaar:

Pensioen 1-2-3

Meer weten over uw pensioen?

 

Bekijk in 5 minuten 
basispensioenregeling (Laag 1-2)
netto pensioenregeling (Laag 1-2)
of bekijk de Documenten (Laag 3)