Nieuws

Bestuur zet juridische stappen tegen KLM door

16 september 2016

In het webbericht van 2 september jl. heeft het bestuur van het pensioenfonds aangegeven de inhoud van de brief van KLM van 1 september jl. te beoordelen. In deze brief geeft KLM aan de opzegging van de uitvoeringsovereenkomst te handhaven. Ook vraagt KLM het kort geding tussen VNV en KLM af te wachten voordat het pensioenfonds eventuele juridische stappen onderneemt. 

In eerdere berichtgeving op onze website leest u meer hierover. 

Belangenafweging door bestuur

Een van de taken van het bestuur is het afwegen van de belangen van alle bij het fonds betrokken partijen. Dit zijn in dit kader de deelnemers (actieve deelnemers, pensioengerechtigden, gewezen deelnemers) en de sponsor van de pensioenregeling (KLM). Zo zijn bijvoorbeeld twee jaar geleden de afspraken die KLM en de VNV hebben gemaakt, over een nieuwe wijze van vaststellen van de premie, positief beoordeeld door het pensioenfonds. De premie is voor KLM met deze nieuwe afspraak verlaagd. Gezien de bijstortverplichting was dit ook te rechtvaardigen. Nu KLM heeft aangegeven per 1 december de uitvoeringsovereenkomst op te zeggen wordt het speelveld eenzijdig veranderd. Er is niet langer sprake van een lange termijn horizon en de bijstortverplichting houdt op te bestaan. Daarmee heeft de opzegging invloed op de eerder genoemde positieve beoordeling van het pensioenfonds over de premieverlaging. Er is geen verantwoorde balans meer tussen de belangen van alle betrokken partijen.

Met de opzegging van de uitvoeringsovereenkomst per 1 december wil KLM voorkomen dat zij gehouden kan worden aan de afspraken over de bijstortverplichting ten behoeve van de indexatie. Het bestuur blijft van mening dat deze opzegging dusdanig onevenredig nadelig is voor de deelnemers dat een toetsing door de rechter noodzakelijk is. 

Juridische procedure

Het fonds kiest zijn eigen tijdspad ten aanzien van de te ondernemen juridische stappen onafhankelijk van het kort geding tussen KLM en de VNV. Ook wordt niet ingegaan op het herhaalde verzoek van KLM om de uitvoeringsovereenkomst onderling aan te passen. Alleen nieuwe afspraken tussen de arbeidsvoorwaardelijke partijen kunnen leiden tot een aangepaste uitvoeringsovereenkomst waarbij het fondsbestuur uiteraard wil assisteren indien gewenst. De juridische procedure heeft primair tot doel aan te tonen dat de opzegging niet kan en ongedaan moet worden gemaakt. 

Meer weten?

We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen via onze website. Wilt u een melding ontvangen als wij een bericht hebben geplaatst? Meld u dan aan voor de NWSalert. U ontvangt dan een e-mail zodra er belangrijk nieuws op de website wordt geplaatst.