Nieuws

Brief van KLM pensioenfondsen aan Tweede Kamer

9 oktober 2014

De drie KLM pensioenfondsen hebben deze week een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. In deze brief doen de fondsen een oproep tot aanpassing van het nieuwe Financiële Toetsingskader (FTK).  Dit kader stelt financiële spelregels voor pensioenfondsen vast. Het nieuwe kader moet ervoor zorgen dat pensioenen meer toekomstbestendig en meer crisisbestendig worden.

De overheid is al geruime tijd bezig met dit nieuwe FTK dat in 2015 in moet gaan. Inmiddels heeft het kader  meer vorm gekregen. De KLM fondsen zijn van mening dat het FTK goede elementen bevat, maar op sommige onderdelen is het te streng. Ook voor financieel gezonde fondsen zoals de KLM fondsen. Zo leiden zwaardere financieringseisen tot een stapeling van financiële buffers. Er worden téveel zekerheden ingebouwd.

De zwaardere eisen en een zeer lage rente hebben een negatief effect op de financiële positie van de pensioenfondsen.  Hierdoor wordt het de fondsen lastiger gemaakt om te kunnen indexeren. Dit geldt voor zowel de pensioenaanspraken als de pensioenuitkeringen. De KLM fondsen uiten hun zorgen hierover aan de Tweede Kamer. Uiteraard houden wij u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen over dit onderwerp.