Nieuws

Na 1 januari 2024 gelden nieuwe omrekenfactoren

28 september 2023

Gaat na 1 januari 2024 met pensioen? Dan hebt u te maken met andere omrekenfactoren dan nu gelden. Uw pensioenregeling biedt diverse keuzemogelijkheden, zoals eerder met pensioen gaan, uw ouderdomspensioen omzetten in extra nabestaandenpensioen of variatie in de hoogte van uw ouderdomspensioen. Voor het berekenen van de effecten van deze keuzes gebruikt het pensioenfonds omrekenfactoren. Deze factoren zijn gebaseerd op onder meer de stand van de rente en de levensverwachting. Na 1 januari 2024 wijzigen deze omrekenfactoren.

Wat betekent dit voor u?

Omrekenfactoren hebben invloed op de hoogte van uw pensioenuitkering. In Mijn basispensioen ziet u het effect van keuzes en de wijziging van de omrekenfactoren op uw pensioenuitkering.

•          Is uw pensioendatum voor of op 1 januari 2024? Dan wordt uw pensioenuitkering berekend op basis van de huidige omrekenfactoren.

•          Is uw pensioendatum na 1 januari 2024? Dan wordt uw pensioenuitkering berekend op basis van de nieuwe omrekenfactoren.

Er kan een groot verschil zijn als u voor of na 1 januari 2024 met pensioen gaat. Bepaal aan de hand van de uitkomsten uit de pensioenplanner of u uw pensioendatum voor of na 1 januari 2024 wilt en bespreek met HR KLM of dat mogelijk is. HR KLM geeft dit aan ons door. U krijgt vervolgens van ons een brief over uw pensioeningang en het formulier om uw keuzes definitief door te geven.

Wat zijn omrekenfactoren?
Als u gebruik maakt van een keuzemogelijkheid, wordt uw pensioen op een andere wijze uitgekeerd. De wijziging betreft aanvangsmoment (eerder of later), de variatie (eerst hoger, daarna lager of andersom) en aan wie (u of uw partner). Bij de wijziging moet de totale waarde van uw pensioen gelijk blijven. Om dit te bereiken wijzigt de hoogte van uw pensioenuitkering. De wijziging van de pensioenuitkering berekenen we met de omrekenfactoren.

Hoe lang gelden de omrekenfactoren?
De nieuwe omrekenfactoren gelden in 2024.

Pensioen In Zicht 

Bereikt u over ongeveer een jaar uw pensioenleeftijd? Of wilt u eerder stoppen met werken en met pensioen? Dan nodigen wij u uit voor de Pensioen In Zicht bijeenkomst. De eerstvolgende is op 17 november van 10.30 tot 14.30 uur.

Tijdens een Pensioen In Zicht bijeenkomst hoort u wat er verandert zodra u met pensioen gaat en welke keuzes u kunt maken. Er zijn verschillende sprekers van het pensioenfonds en pensioenuitvoerder Blue Sky Group. Ook kunt u vragen stellen en ervaringen uitwisselen met collega’s die ook met pensioen gaan.