Nieuws

Nieuws rondom Brexit

27 juni 2016

Het nieuws rond de Brexit kan u niet ontgaan zijn. De afgelopen dagen heeft het bestuur de ontwikkelingen nauwlettend gevolgd en er opvolging aan gegeven. Graag delen wij enige relevante informatie met u.

In hoeverre gaat ons pensioenfonds last krijgen van de Brexit?

De Brexit heeft gevolgen voor de financiële markten op korte en lange termijn. De uitslag van het referendum in het Verenigd Koninkrijk heeft de financiële markten fors geraakt, met name in Europa. Ook de beleggingen van het pensioenfonds zijn hierdoor geraakt. Na opening van de beurzen daalden vrijdag vrijwel alle koersen, in de loop van de beursdag werd een stuk van dit verlies weer goedgemaakt. Op maandag zijn de financiële markten echter weer lager geopend. Daarnaast zijn er valuta en rente effecten.

Wat betekent dit voor de dekkingsgraad?

De negatieve impact op de dekkingsgraad afgelopen vrijdag bedroeg enkele procentpunten. Beleid wordt afgestemd op de beleidsdekkingsgraad. Deze dekkingsgraad is een gemiddelde van de afgelopen 12 maanden. De invloed van de Brexit op deze dekkingsgraad werkt dus pas later door.

Wat is het effect op de lange termijn?

Daar waar veel analisten dachten dat het niet zo'n vaart zou lopen, heeft de Brexit de instabiliteit vergroot. Onze verwachting is dat mede door politieke onrust en economische onzekerheid de financiële markten de komende tijd op en neer zullen blijven gaan. Voor de lange termijn is nog onzeker welke effecten de Brexit zal hebben.

Wat doet het pensioenfonds?

Het bestuur van uw pensioenfonds doet er alles aan om de gevolgen zo veel mogelijk te managen. Het strategische beleid is gericht op de lange termijn waarbij in de opbouw van de portefeuille zo veel mogelijk rekening wordt gehouden met stresssituaties op de financiële markten. Het fonds spreidt bijvoorbeeld de risico’s en beleggingen en hanteert een defensieve strategie. Na overleg met onze vermogensbeheerder en pensioenuitvoerder Blue Sky Group zien we op dit moment geen aanleiding om de beleggingsportefeuille te wijzigen.