Nieuws

Terug van weggeweest: Evert van Zwol

29 maart 2016

Eind 2015 trad Evert van Zwol aan als bestuurslid van Pensioenfonds KLM Vliegend Personeel. Maar niet voor het eerst! Van 2005 tot 2009 vervulde hij eenzelfde rol, voordat hij het bestuur verliet om voorzitter te worden van de VNV. Evert licht zijn comeback toe.

Liever niet twee petten

“Pensioen heeft altijd al mijn grote belangstelling gehad. Ik heb in de deelnemersraad gezeten en ben daarna bestuurslid geweest. Tot ik in 2009 voorzitter kon worden van de VNV. Dat leek me geen gelukkige combinatie met mijn bestuursfunctie. Die twee petten wilde ik niet combineren en daarom heb ik mijn bestuursrol neergelegd. Maar sinds december ben ik weer terug bij het fonds. Nu combineer ik mijn functie als gezagvoerder Boeing 777/787 weer met een rol als bestuurslid binnen het pensioenfonds.”

Onterecht beeld

De vraag of er nu veel anders is in het bestuur van het fonds kan Evert niet bevestigen: “Inhoudelijk is er qua besturing niet veel veranderd. De buitenwereld ziet er wél anders uit. Zo is het toezicht strenger en is de politieke discussie over pensioen steeds intensiever. Ik vind dat ook wel logisch, maar zie de ontwikkelingen ook met lede ogen aan. Er hangt nu een sfeer rond pensioen waarbij er meer mis is dan goed. Dat is een onterecht beeld, omdat we er alles aan doen om het pensioen binnen de wettelijke en financiële ontwikkelingen zo goed mogelijk te organiseren.”

Complexe info, zo makkelijk mogelijk

“In de afgelopen jaren heb ik ruime bestuurlijke ervaring opgedaan. Die zet ik graag in in het bestuur. Ik heb vooral kennis over arbeidsvoorwaardelijke onderhandelingen en het opstellen van reglementaire teksten. Dat zijn dan ook mijn aandachtsgebieden, evenals de communicatie over het pensioen. We bieden een gecombineerd product aan; een basispensioenregeling en een netto pensioenregeling. Zo bouwt de deelnemer toch een goed pensioen op ondanks alle wettelijke beperkingen, maar dat maakt ons pensioen wel complex. We bieden de informatie zo toegankelijk mogelijk aan, zeker omdat de deelnemer zelf steeds meer keuzes moet maken. Daar doen we ons uiterste best voor.”