ESG wet- en regelgeving

SFDR

De Europese Verordening Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) – die in maart 2021 in werking is getreden – ziet erop toe dat wij als pensioenfonds transparant zijn over de mate waarin wij bij onze beleggingsbeslissingen rekening houden met ongunstige effecten op duurzaamheidsfactoren. Wij moeten daarbij laten zien:

  • in hoeverre we bij onze beleggingsbeslissingen ongunstige effecten op duurzaamheidsfactoren in aanmerking nemen;
  • in hoeverre we duurzaamheidsrisico’s integreren in ons beleggingsbeleid; en 
  • hoe het beloningsbeleid spoort met de integratie van duurzaamheidsrisico’s.

De SFDR werkt met classificaties van het pensioenproduct die aangeven in welke mate het pensioenproduct duurzaamheid als doel heeft. Op die manier wordt transparant in welke mate uw pensioenfonds uw pensioenpremie duurzaam belegt. Er zijn drie classificaties: 

  1. De ‘grijze’ producten, ook ‘artikel 6’ genoemd, dit zijn producten zonder duurzame doelstelling en die geen of ecologische of sociale kenmerken promoten;
  2. 'Lichtgroene’ producten, ook ‘artikel 8’ genoemd, dit zijn producten die duurzaamheidskarakteristieken promoten;
  3. 'Donkergroene’ of ‘artikel 9’-producten, dit zijn producten die duurzame beleggingen tot doel hebben.

Ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren niet in aanmerking genomen

Het pensioenfonds is per november 2024 als SFDR artikel 8 (‘lichtgroen’) geclassificeerd. In de volgende wettelijk verplichte documenten wordt omschreven op welke wijze het pensioenfonds duurzaamheid integreert. Ons beleggingsbeleid is er hoofdzakelijk op gericht voldoende rendement te behalen om nu en in de toekomst een welvaartsvast pensioen uit te kunnen betalen aan onze deelnemers. Hoewel we duurzaamheid belangrijk vinden en op verschillende manieren rekening houden met duurzaamheid, streven we geen duurzame doelstelling of ambitie na. 

Veelgestelde vragen

Het structureel en systematisch betrekken van ESG-factoren in onze beleggingsprocessen noemen we ESG-integratie. Wij hebben de overtuiging dat dit op langere termijn zorgt voor een betere risico-rendementsverhouding van onze beleggingen. 

Vanuit deze overtuiging nemen wij ESG-factoren mee bij het ontwikkelen van onze beleggingsstrategie. Daarnaast houden wij bij het beheer van de beleggingsportefeuille rekening met milieu- en klimaatfactoren, mensenrechten en sociale verhoudingen. Duurzaamheidsrisico’s kunnen namelijk materiële financiële gevolgen hebben voor de beleggingen, met name op de lange termijn. Als wij duurzaamheidsrisico’s als materieel beschouwen, op basis van kwalitatieve en/of kwantitatieve informatie, stellen wij beheersmaatregelen op. 

Hiervoor kunnen de volgende instrumenten gebruikt worden: uitsluiten, stemmen, engagement en ESG-integratie. Wij nemen de belangrijkste ongunstige effecten van onze beleggingsbeslissingen op duurzaamheid in aanmerking. Deze verklaring is de geconsolideerde verklaring inzake de belangrijkste ongunstige effecten op duurzaamheidsfactoren van Stichting Pensioenfonds Vliegend Personeel KLM. Deze verklaring inzake de belangrijkste ongunstige effecten op duurzaamheidsfactoren heeft betrekking op de referentieperiode van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024.

Wij voeren een beheerst beloningsbeleid dat voldoet aan de code pensioenfondsen. Het beloningsbeleid voor bestuurders bevat geen variabele component die gekoppeld is aan financiële prestaties. Het nemen van duurzaamheidsrisico's wordt daardoor niet gestimuleerd. Het beloningsbeleid staat het meewegen van duurzaamheidsrisco’s bij het nemen van beleggingsbeslissingen niet in de weg. Het beloningsbeleid staat beschreven in het jaarverslag. Meer informatie leest u in onderstaande documenten Duurzaamheidsinformatie.

SFDR-documenten