Nieuws

Aangepaste reglementen basis- en netto pensioenregeling

24 februari 2020

De basis- en de netto pensioenregeling zijn op een aantal punten aangepast. Dit is verwerkt in de gepubliceerde reglementen en in MijnKLMPensioen.

Basispensioenregeling

In het basispensioenreglement zijn er twee belangrijke wijzigingen.

AOW-hiaatcompensatie stopt vanaf uw AOW-ingangsdatum

Het pensioenfonds verstrekt aan (gewezen) deelnemers met diensttijd vóór 1 januari 2016 en aan gepensioneerden die na 1 april 2012 65 jaar zijn geworden, een compensatie voor hun AOW-hiaat. De AOW-hiaatcompensatie stopt vanaf uw AOW-ingangsdatum. Lees meer in het nieuwsbericht over AOW-hiaatcompensatie en bij veelgestelde vragen over AOW-hiaatcompensatie.

Wijziging bij afstandsverklaring bijzonder nabestaandenpensioen

Doen u en uw ex-partner afstand van het bijzonder nabestaandenpensioen? In het nieuwe pensioenreglement blijft dit bedrag staan als nabestaandenpensioen voor uw eventuele nieuwe partner. Uiterlijk bij pensionering hebt u de keuze om dit om te zetten in extra ouderdomspensioen. Hiervoor is toestemming van uw partner nodig. Bent u al gepensioneerd? Dan is omzetten naar ouderdomspensioen wettelijk niet mogelijk.

Netto pensioenregeling

In het netto pensioenreglement zijn er drie belangrijke wijzigingen.

Jaarlijkse aanpassing risicopremies en inkoopfactoren

Jaarlijks worden de risico maandpremie voor de overlijdensrisicodekking en inkoopfactoren van de netto pensioenregeling vastgesteld. Deze zijn onder andere afhankelijk van de levensverwachting en de rekenrente. U kunt de premies en factoren vinden in het netto pensioenreglement bijlage 2 en 3.

Indexatie netto nabestaanden- en wezenpensioen

Bij deelname aan de netto pensioenregeling zijn uw partner en kinderen verzekerd van een netto nabestaandenpensioen als u overlijdt. De verzekerde bedragen:

  • Worden per 1 januari 2020 jaarlijks verhoogd met de maatstaf voor de indexatie: de stijging van de cao-lonen particuliere bedrijven.
  • Zijn éénmalig extra verhoogd met de gemiste indexaties over de jaren 2016 t/m 2019.

Verlaging beheerkosten van de beleggingen

De kosten voor het beheer van uw netto pensioenkapitaal zijn verlaagd. De actuele percentages ziet u ook hier.