Nieuws

Bestuur niet akkoord met opzegging en eenzijdige aanpassing uitvoeringsovereenkomst KLM

19 augustus 2016

Op 29 juli ontving het pensioenfonds het bericht van KLM dat zij de uitvoeringsovereenkomst met het pensioenfonds per 1 december 2016 opzegt. KLM heeft het pensioenfonds als alternatief verzocht om een nieuwe uitvoeringsovereenkomst te sluiten zonder dat er daartoe nieuwe arbeidsvoorwaardelijke afspraken zijn met de VNV. In eerdere berichtgeving op onze website leest u meer hierover. Het bestuur is de afgelopen periode twee keer bijeengekomen om deze situatie te bespreken.

STROT-akkoord

Door het opzeggen of eenzijdig aanpassen van de uitvoeringsovereenkomst met het pensioenfonds wil KLM voorkomen dat zij in december 2016 tot een bijstorting  wordt verplicht. Deze bijstortingsverplichting is onderdeel van de afspraken die KLM en de VNV al geruime tijd geleden met elkaar hebben gemaakt en hebben vastgelegd in de pensioenovereenkomst (2001) en valt onder het zogeheten STROT-akkoord. Dit is een afkorting voor structurele overschotten en tekortenregeling. Deze regeling komt er in het kort op neer dat aan KLM premiekorting kan worden verleend als er sprake is van een overschot en dat KLM een bijstorting moet doen als er sprake is van een tekort. Op dit moment heeft het pensioenfonds een reservetekort. Bij een ongewijzigde situatie aan het eind van het jaar kan het pensioenfonds de pensioenen niet volledig indexeren door onvoldoende dekkingsgraad. In het STROT-akkoord is afgesproken dat KLM dan een bijstorting doet om volledige indexatie wel mogelijk te maken.

Het STROT-akkoord maakt onderdeel uit van het pensioenprotocol 2005-2007. Dit pensioenprotocol is door KLM richting de VNV opgezegd. Onderdelen van de nu opgezegde uitvoeringsovereenkomst met het pensioenfonds zijn op het pensioenprotocol 2005-2007 gebaseerd. VNV is bezig juridische stappen te zetten tegen het opzeggen van het pensioenprotocol. 

Bestuur aanvaardt opzegging en eenzijdige aanpassing van de uitvoeringsovereenkomst niet

Het bestuur heeft KLM recent per brief geïnformeerd over zijn standpunt. Daarin geeft het bestuur meerdere redenen waarom zij de opzegging van de uitvoeringsovereenkomst niet aanvaardt. Zo is er geen sprake van een dringende reden waardoor opzegging volgens het fonds niet mogelijk is. De mogelijke consequenties van de bijstortverplichting waren al een geruime tijd bekend bij KLM. Als opzegging al mogelijk zou zijn, vindt het fonds de gestelde opzegtermijn gezien de belangen van alle betrokken partijen veel te kort. Hiervoor zou minimaal twaalf maanden per eind van het kalenderjaar gehanteerd moeten worden. Het pensioenfonds zal de pensioenregeling dan ook na 30 november 2016 blijven uitvoeren en vraagt KLM dit te bevestigen vóór 1 september. Mocht dit niet gebeuren dan zal het pensioenfonds genoodzaakt zijn naar de rechter te stappen. 

Bestuur betreurt gang van zaken

Het bestuur vindt het spijtig dat deze situatie zo is ontstaan en had graag gezien dat KLM en de VNV gezamenlijk tot een oplossing voor de bijstortproblematiek waren gekomen. Het pensioenfonds heeft KLM in dezelfde brief aangegeven bereid te zijn ondersteuning te bieden en mee te denken over een oplossingsrichting als beide partijen dit wensen. 

Meer weten?

We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen via onze website. Wilt u een melding ontvangen als wij een bericht hebben geplaatst? Meld u dan aan voor de NWSalert. U ontvangt dan een e-mail zodra er belangrijk nieuws op de website wordt geplaatst.