Interview

Column bestuur: Kennis in de cockpit

13 september 2024

Warner Rootliep, bestuurslid Pensioenfonds Vliegend Personeel KLM: ‘Iedereen die voor het eerst de cockpit van een verkeersvliegtuig binnenkomt, ikzelf als niet-vlieger niet uitgezonderd, heeft min of meer dezelfde ervaring: wat een indrukwekkend dashboard. Ik vertrouw er net als iedereen op dat de interpretatie van alle data op de onafzienbare reeks meters en schermen voor de vlieger gesneden koek is, dankzij de gedegen kennis en ervaring.’

‘Want u kent alles wat u ziet, weet wat alle meldingen betekenen, weet wat er gedaan moet worden en u doet dat ook. Met een goed vliegtuig, betrouwbare en goede instrumenten, een helder vliegplan én iemand die daar verstand van heeft kom je veilig aan op je bestemming. Een geruststellende gedachte voor de passagiers.

Zo is het ook met het pensioen. Het is complex en daarvoor heb je dezelfde combinatie nodig: materieel, controle en kennis. Daarom doen we als bestuur ons best om voor de transitiereis naar het nieuwe stelsel allereerst te zorgen voor een vliegtuig dat op zijn taak berekend is. Dat betekent: een evenwichtige nieuwe regeling, waarvoor de sociale partners de inhoudelijke basis hebben gelegd. Als pensioenfonds hebben we de ambitie om op 1 januari 2026 de nieuwe regeling zorgvuldig en correct te kunnen uitvoeren.

We zorgen ook voor een cockpit die overzicht en inzicht geeft. Met de schermen, meters, knoppen en lampjes die u onderweg naar uw bestemming nodig hebt om te controleren of alles goed gaat en waar nodig maatregelen te kunnen nemen. Daarom hebben we een nieuw MijnKLMPensioen ontwikkeld dat later dit jaar live gaat. Dat is straks uw glasheldere pensioencockpit. En bovendien equiperen we u met kennis, bijvoorbeeld via de Pensioen Academy en via webinars zodat u passende keuzes kan maken. We doen dat doelgroepgericht, met aandacht voor verschillende onderwerpen en de verschillende fases in de carrière van een vlieger, omdat de situatie en het handelingsperspectief voor iedereen verschillend zijn. En voor de één is de pensioenbestemming natuurlijk ook veel verder weg dan voor de ander.

Dat alles doen we zodat u tijdens de transitiereis en bij het naderen van uw pensioenbestemming op de juiste momenten op basis van adequate informatie verstandige beslissingen kunt nemen, passend bij uw situatie. Voor uzelf en voor degenen die met u meereizen. Zoals u dat ook in uw dagelijks werk gewend bent of was: veilig en probleemloos naar uw bestemming.’

Deze column verscheen in de Focus van juli 2024.


 

KLM Vliegend Focus 2024 07 Warner Rootliep