Nieuws

Digitale Teams meeting Impact coronacrisis op pensioen

22 juni 2020

80 vliegers en gepensioneerden in digitale meeting

Op donderdag 18 juni hebben twee bestuursleden en twee specialisten van Blue Sky Group tijdens een Teams meeting met 80 vliegers de gevolgen van de coronacrisis op pensioen besrpoken. Hieronder ziet u de vragen en antwoorden die tijdens de meeting behandeld zijn. 

De vragen over de VVR vindt u op de pagina VVR en pensioen.

Veelgestelde vragen

Dan blijft uw opgebouwde pensioen gewoon van u. Het pensioenfonds is een stichting die volledig los staat van Air France-KLM. Air France-KLM kan op geen enkele manier geld krijgen uit het pensioenfonds.

Het pensioenfonds heeft op dit moment genoeg geld om alle pensioenen nu en in de toekomst uit te kunnen keren.

In dat geval zal er geen nieuwe opbouw meer plaatsvinden bij het pensioenfonds en worden de bestaande opgebouwde en ingegane pensioenen uitgekeerd. Indien de financiële positie het toelaat (wettelijke regels) zal indexatie plaatsvinden.

Dat is mogelijk. Wij hebben u hierover een e-mail gestuurd. U kunt de informatie ook in dit bericht lezen.

Voor een indicatie kunt u kijken in MijnKLMPensioen. Ga naar ‘Overzicht van mijn keuzemogelijkheden’ en kies de optie Eerder (of later) met pensioen. Daar kiest u ervoor om uw pensioendatum aan te passen naar het moment dat u KLM met de VVR-regeling verlaat. U klikt vervolgens op ‘bereken’ en ziet een indicatie wat dit voor uw pensioen betekent.

Uiteraard kunt u ook andere keuzes aanpassen, zoals meer of minder nabestaandenpensioen en/of pensioenvariatie (hoog-laag).

Als een pensioen eenmaal is ingegaan, kan wettelijk deze keuze niet worden herzien en blijft het pensioen in uitkering.

We kunnen nu helaas nog niet zeggen wat het precies voor u gaat betekenen. VNV, KLM en Blue Sky Group (namens het pensioenfonds) zijn alle drie nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de afspraken. In de komende maanden gaan we verder uitwerken wat dan precies de keuzes en gevolgen voor uw pensioenregeling zijn.

De impact zal groot zijn. Deelnemers gaan (in plaats van het huidige systeem waarbij de pensioenuitkomst op de pensioendatum vaststaat) op basis van een gelijkblijvend en leeftijdsonafhankelijk premiepercentage premie inleggen. Het pensioen wordt bepaald door de ingelegde premies en behaalde rendementen en zal vergeleken met de huidige situatie meer fluctueren.

In de plannen die er nu liggen zijn verschillende keuzemogelijkheden opgenomen, waarmee arbeidsvoorwaardelijke partijen en pensioenfondsen de effecten voor deelnemers kunnen laten aansluiten op de situatie die het beste bij het pensioenfonds past. Zodra wij meer kunnen vertellen over hoe het zit met de voor- of nadelen voor de diverse leeftijdscategorieën en de omzetting van opgebouwd pensioen naar het nieuwe systeem, brengen wij u daarvan op de hoogte.

Nee, een spaarrekening is bij Blue Sky Eagle Fund niet mogelijk. Hebt u vanuit het verleden nog een spaarrekening neem dan contact op met vermogensopbouw@blueskyeaglefund.nl.

Ja dat kan. Met ingang van 2018 is Eagle Fund vermogensopbouw opengesteld voor gepensioneerden die pensioen ontvangen van Pensioenfonds Vliegend Personeel KLM.