Nieuws

Vrijwillige vertrekregeling KLM (VVR) en uw pensioen

2 juni 2020

VVR en pensioen

Alle informatie over de VVR vindt u op MyKLM. Uw vragen over de VVR kunt u het beste met de HR-afdeling van KLM bespreken. Hieronder ziet u de veelgestelde vragen over VVR en pensioen.

Veelgestelde vragen

Normaal moeten pensioenkeuzes drie maanden vóór ingang bekend zijn bij het pensioenfonds. In het geval van de VVR kijken wij zodra we uw informatie doorkrijgen van KLM wat wij voor u kunnen doen als dit korter dan drie maanden voor uw gewenste pensioeningang is.

Op de datum waarop het dienstverband eindigt, stopt ook de pensioenopbouw in de basispensioenregeling. Uiteraard blijft uw opgebouwde pensioen staan. Daarmee houdt u recht op het ouderdomspensioen, de AOW-hiaatcompensatie en het eventuele overbruggingspensioen dat u hebt opgebouwd. 

In de netto pensioenregeling stopt de premie-inleg. Uw netto pensioenkapitaal blijven we beleggen.

In de basispensioenregeling:

Als u direct met pensioen gaat

  • Kunt u kiezen voor het ruilen van ouderdomspensioen voor nabestaandenpensioen.
  • Blijft het tijdelijke nabestaandenoverbruggingspensioen voor de partner (Anw-hiaatpensioen + premiecompensatie) verzekerd.

Als u later met pensioen gaat

In de basispensioenregeling:

  • Blijft het opgebouwde wezenpensioen staan.
  • Blijft het in het verleden (tot 1-1-2015) opgebouwde nabestaandenpensioen staan.
  • Stopt de risicoverzekering voor het levenslange nabestaandenpensioen. U kunt een deel van uw ouderdomspensioen ruilen voor nabestaandenpensioen. U krijgt daarover een brief van ons.
  • Stopt de risicoverzekering van het tijdelijke nabestaanden-overbruggingspensioen.

In de netto pensioenregeling:

Als u direct met pensioen gaat

  • Kunt u uw opgebouwde kapitaal gebruiken voor de aankoop van variabel nabestaandenpensioen (in combinatie met variabel ouderdomspensioen) bij het pensioenfonds. Het wezenpensioen is dan standaard verzekerd. U krijgt daarover een brief van ons.

    óf
  • Kunt u uw opgebouwde kapitaal gebruiken voor de aankoop van netto nabestaanden- en wezenpensioen bij een verzekeraar.

Als u later met pensioen gaat

  • Stopt de risicoverzekering voor het levenslange nabestaanden- en wezenpensioen.
  • Kunt u een deel van het opgebouwde kapitaal gebruiken voor de aankoop van netto nabestaanden- en wezenpensioen bij een verzekeraar.
  • Wordt bij onverhoopt overlijden vóór de pensioendatum het resterende kapitaal zoveel mogelijk bij het pensioenfonds aangewend voor een nabestaandenpensioen voor uw partner.

Voor een indicatie kunt u kijken in MijnKLMPensioen. Ga naar ‘Overzicht van mijn keuzemogelijkheden’ en kies de optie Eerder (of later) met pensioen. Daar kiest u ervoor om uw pensioendatum aan te passen naar het moment dat u KLM met de VVR-regeling verlaat. U klikt vervolgens op ‘bereken’ en ziet een indicatie wat dit voor uw pensioen betekent.

Uiteraard kunt u ook andere keuzes aanpassen, zoals meer of minder nabestaandenpensioen en/of pensioenvariatie (hoog-laag).

U kunt uw pensioen in laten gaan vanaf 50 jaar tot uiterlijk de eerste dag van de maand dat u de AOW-leeftijd bereikt.

Bekijk in MijnKLMPensioen het effect van eerder of later met pensioen gaan en andere keuzes op uw pensioenuitkering:

  • Let op als u uw pensioendatum rond 1 januari kiest. U hebt dan te maken met nieuwe omrekenfactoren. Kiest u uw pensioendatum voor of op 1 januari, dan wordt uw pensioenuitkering berekend op basis van de huidige omrekenfactoren. Kiest u uw pensioendatum na 1 januari dan wordt uw pensioenuitkering berekend op basis van de nieuwe omrekenfactoren. Uw pensioenuitkering kan hoger of lager zijn met de nieuwe omrekenfactoren. Bepaal uw gewenste pensioendatum en bespreek met HR KLM of dat mogelijk is. HR KLM geeft dit aan ons door. U krijgt van ons de pensioeningangsbrief en het formulier om uw keuzes definitief door te geven.
  • Gaat u uit dienst en wilt u uw pensioen later in laten gaan? Deze keuze kan in MijnKLMPensioen niet berekend worden. Neem hierover contact met ons op.

 

Het werken of bijverdienen na pensionering kan fiscale gevolgen hebben en hangt af van de ingangsdatum van uw pensioen. De Belastingdienst stelt bij vervroegde pensionering voorwaarden aan het eventueel bijverdienen of doorwerken bij een ander (of eigen) bedrijf.

De standaard pensioenleeftijd is 58 jaar. Gaat u op of na 58-jarige leeftijd met pensioen dan kunt u ergens anders inkomen verwerven zonder dat dit gevolgen heeft voor uw pensioenuitkering.

Gaat u eerder dan op 58-jarige leeftijd met pensioen, dan is bijverdienen of doorwerken bij een ander (of eigen) bedrijf niet toegestaan. Het pensioenfonds is verplicht in dat geval een schriftelijke verklaring te vragen waarin u verklaart dat het arbeidzame leven bij de ingangsdatum van het pensioen wordt beëindigd en u niet de intentie hebt om weer betaalde werkzaamheden te gaan verrichten.

Als u naast uw huidige dienstverband bij KLM nog een tweede bron van inkomsten hebt vanuit een andere baan of (eigen) onderneming, dan kan u het KLM pensioen wel vervroegd laten ingaan en tegelijkertijd uw tweede bron van inkomsten aanhouden. Belangrijke voorwaarde daarbij is wel dat u het pensioen ontvangt voor het gedeelte dat u minder werkt, en dat u er niet extra bij kunt gaan werken.

Zorg dat u dit goed van tevoren uitzoekt en neem als u meer wilt weten over de fiscale gevolgen van bijverdienen of doorwerken na pensionering contact op met de Belastingdienst.

Bent u (tijdelijk) arbeidsongeschikt en denkt u aan deelname aan de VVR? Dat kan ertoe leiden dat het recht op het invaliditeitspensioen vervalt en dit kan financiële consequenties hebben tot aan uw ouderdomspensioen. Heeft u na uw gesprek met KLM vragen over uw pensioen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.