Nieuws

Het pensioenfonds besluit alle Russische beleggingen te verkopen

11 maart 2022

Op 24 februari 2022 is Rusland Oekraïne binnengevallen. Snel daarna hebben wij u geïnformeerd dat de directe gevolgen voor het pensioenfonds beperkt zijn. Dat is nog steeds het geval maar de ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Ons medeleven gaat uit naar alle betrokkenen.

Sinds de Russische invasie in Oekraïne zijn al twee miljoen mensen gevlucht voor het oorlogsgeweld in het land. Veel landen hebben harde sancties ingesteld tegen Rusland en steeds meer bedrijven besluiten hun activiteiten in Rusland te staken. De koersen van Russische aandelen zijn gekelderd en de beurs van Moskou is tot nader order dicht. De internationale financiële markten blijven grillig.

Beleggingen worden op beheerste manier afgebouwd

Het bestuur heeft het besluit genomen om alle beleggingen in Russische bedrijven te verkopen en geen nieuwe beleggingen meer aan te kopen. Dit betreft minder dan 0,1% van het belegd vermogen van het pensioenfonds. De bestaande posities zullen – wanneer dat mogelijk is – op een beheerste manier worden afgebouwd. Rusland heeft buitenlandse investeerders momenteel verboden om hun Russische aandelen te verkopen, dus dit zal enige tijd kunnen kosten. Het pensioenfonds belegt niet in Russische staatsobligaties: deze staan al langer op onze uitsluitingenlijst. Ook heeft het pensioenfonds geen beleggingen in Belarussische bedrijven of staatsobligaties.

Het bestuur heeft de monitoring van de beleggingen en risico’s geïntensiveerd. Zo bekijkt en bespreekt het bestuur op weekbasis wat de impact is van de ontwikkelingen in Oekraïne op de financiële markten en de financiële situatie van het fonds. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet.