Eerder berichtten wij u over de juridische procedure die Stichting Pensioenintegratie Claim in 2020 tegen het pensioenfonds startte. In november 2021 wees de Rechtbank van Amsterdam alle claims van de Stichting af. De Stichting heeft nu te kennen gegeven door gebrek aan een procesfinancier af te zien van een hoger beroep. Hierdoor is de procedure definitief afgesloten met een succesvol resultaat voor het pensioenfonds, maar met een wrange nasmaak.
Pensioenregeling correct uitgevoerd
Stichting Pensioenintegratie Claim claimde onder meer dat het pensioenfonds het pensioenreglement 1968 niet correct had uitgevoerd waardoor deelnemers in die regeling te weinig pensioen was toegekend. In november 2021 deed de rechter uitspraak in deze zaak. De rechter achtte bewezen dat de regeling correct is uitgevoerd en wees alle claims van de Stichting af.
Het pensioenfonds voert zijn pensioenregelingen met grote zorgvuldigheid uit. De uitspraak van de rechter bevestigt dat het pensioenreglement 1968 correct is uitgevoerd door het pensioenfonds.
Rechtszaak als verdienmodel
Voor de bekostiging van de juridische procedure heeft Stichting Pensioenintegratie Claim gebruik gemaakt van een zogeheten procesfinancier. In ruil voor een deel van de opbrengst bij positieve uitkomst van de juridische procedure, draagt een procesfinancier de kosten. De deelnemers aan de procedure hoeven zelf niets in te leggen. Deze wijze van procesvoering is omstreden: procesfinanciers gebruiken rechtszaken als verdienmodel. In dit geval ten koste van uw collectief pensioenkapitaal.
Uit een nieuwsbrief van de Stichting blijkt dat de procesfinancier na de uitspraak van de rechter geen heil meer in de zaak ziet en deze niet langer wil financieren.
Einde aan lang en kostbaar traject
Met het afzien van hoger beroep door Stichting Pensioenintegratie Claim komt er voor het pensioenfonds een einde aan een lang juridisch traject dat van zowel het bestuur als de uitvoeringsorganisatie veel tijd en aandacht heeft gevraagd. Het pensioenfonds heeft daarmee hoge kosten moeten maken. Het bestuur had dit geld liever ten goede van zijn deelnemers laten komen. Het geheel laat een wrange nasmaak achter.
Meer informatie over deze zaak vindt u via onderstaande links.