Nieuws

Risicopreferentieonderzoek: de belangrijkste uitkomsten

24 april 2023

In aanloop naar de nieuwe pensioenregeling heeft uw pensioenfonds afgelopen zomer een risicopreferentieonderzoek onder alle deelnemers van het pensioenfonds uitgevoerd. We hebben onderzocht hoe u aankijkt tegen zekerheid en risico’s als het gaat om het beleggen van uw pensioengeld. In dit bericht delen we de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek.

Beleggen voor uw pensioen en risico’s

Elke maand betaalt u premie voor uw pensioen. Uw premie beleggen wij om de pensioenen uit te kunnen betalen en mee te laten groeien met de stijging van de lonen. Om voldoende rendement te behalen, nemen we bij het beleggen voor uw pensioen beleggingsrisico. Over het algemeen geldt dat hoe meer risico u neemt hoe hoger het verwacht rendement is. Als we niet zouden beleggen, zou u minder pensioen krijgen of maandelijks een veel hogere pensioenpremie moeten betalen.

Risicohouding deelnemers onderzoeken

Hoeveel beleggingsrisico we nemen bepalen we aan de hand van beleggingsonderzoeken en de mate waarin deelnemers van ons pensioenfonds bereid zijn te nemen. Ook vanuit wet- en regelgeving moet het pensioenfonds het beleggingsbeleid baseren op de risicohouding van de deelnemers. Dit start met het uitvoeren van een risicopreferentieonderzoek onder onze deelnemers zoals we afgelopen zomer hebben gedaan. De uitkomsten van het onderzoek worden meegenomen bij de bepaling van de risicohouding die de basis vormt van het beleggingsbeleid. Daarbij kijken we naar hoeveel beleggingsrisico we moeten nemen of afbouwen om onze pensioenambitie te realiseren.

Hoog respons, dank voor uw medewerking

 

Aan dit onderzoek deden in totaal 1.672 deelnemers mee: 873 (28%) actieven, 777 (32%) gepensioneerden en 22 (22%) slapers. Onze hartelijke dank aan iedereen die heeft meegedaan.

De belangrijkste uitkomsten

Uit het risicoprefentieonderzoek blijkt dat over het algemeen deelnemers van het pensioenfonds niet bereid zijn veel risico te nemen bij het beleggen voor hun pensioen. Risico nemen wordt gewaardeerd, alleen als dit niet leidt tot mogelijk te grote verliezen. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat hoe hoger de leeftijd, des te meer de risicoaversie toeneemt en hoe minder onzekerheid gewenst is als het gaat om het pensioeninkomen. Deze uitkomsten vormen een belangrijke basis voor de invulling van de nieuwe pensioenregeling en de vormgeving van ons toekomstige beleggingsbeleid. Het bestuur bekijkt hoe zij de uitkomsten aanbiedt aan het arbeidsvoorwaardelijk overleg. Daar spreken KLM en VNV de nieuwe pensioenregeling af.

KLM pensioen voldoende voor verwachte levensstandaard?

In het risicopreferentieonderzoek is ook gekeken naar de afhankelijkheid van het KLM pensioen. Deelnemers, met name de gepensioneerden en nabestaanden, geven aan in grote mate afhankelijk te zijn van het pensioen van KLM voor hun oudedagsvoorziening. Jonge deelnemers verwachten dat het KLM-pensioen niet voldoende zal zijn voor de verwachte levensstandaard. Tegelijkertijd wordt het deel van het salaris dat bedoeld is voor pensioenopbouw, met name door jongeren, vaak niet volledig ingezet ter aanvulling op het KLM pensioen.

Pak de regie over uw pensioen!

Vindt u dat u met uw pensioen aan de slag moet? Met het uitvoeren van een paar eenvoudige acties, zet u al een stap in de goede richting. 

Kom in contact met ons bij vragen: bel ons op 020 – 426 62 20 wij kunnen met u meekijken!

pak de regie 2

In een paar minuten geregeld

1. Log in op MijnKLMPensioen en bekijk hoeveel pensioen u opbouwt.

2. Bekijk in Mijn planner de keuzes die invloed hebben op uw pensioen.

3. Leg uw e-mailadres vast in Mijn gegevens en meld u aan voor NWSalert als u dat nog niet gedaan hebt.