Nieuws

Stemmen voor meer duurzaamheid: transparantie over belastingen

22 februari 2023

Wij stemmen op aandeelhoudersvergaderingen van bedrijven waarin wij investeren. Dat doen wij om bedrijven aan te sporen rekening te houden met milieu, maatschappij en fatsoenlijk bestuur. Elk kwartaal publiceren we een stemrapportage waarin we verslag doen van ons stemgedrag in dat kwartaal en lichten we een uitgebrachte stem uit.

In het vierde kwartaal van 2022 stemden we samen met andere grote aandeelhouders op de aandeelhoudersvergadering van Microsoft. We stemden over een resolutie waarin Microsoft wordt opgeroepen transparanter, en in lijn met de zogenaamde Global Reporting Initiative (GRI) Tax Standard, te rapporteren over belasting- en financiële gegevens. GRI is een wereldwijd erkende rapportagestandaard op het gebied van duurzaamheid en de GRI Tax Standard is de eerste uitgebreide standaard voor het openbaar maken van belastinginformatie.

Belastingontwijking en duurzame ontwikkeling
De GRI Tax Standard is in het leven geroepen naar aanleiding van zorgen van beleggers over het gebrek aan transparantie bij bedrijven waarin zij beleggen over het betalen of ontwijken van vennootschapsbelasting. Door dat laatste lopen overheden inkomsten mis die zij anderszins kunnen gebruiken voor het leveren van publieke diensten en duurzame ontwikkeling.

Waarom wij voor dit voorstel stemden
Het voorstel werd niet aangenomen, maar kreeg met meer dan 20% stemmen steun van aandeelhouders. Ook wij hebben voor dit voorstel gestemd. Hoewel belastingontwijking tot een hogere winst kan leiden, kunnen controles van de belastingdienst zorgen voor reputatieschade, proceskosten en boetes. Dit kan mogelijk een negatief effect hebben op de waarde van onze beleggingen. Bovenal vinden wij belastingontwijking en de gevolgen ervan voor duurzame ontwikkeling, niet in lijn met ons maatschappelijk verantwoord beleggen beleid. Daarom stemden wij voor deze aandeelhoudersresolutie.

Belastingtransparantie een nieuw aandachtsgebied binnen betrokken aandeelhouderschap
Een verantwoorde omgang van bedrijven met belastingen en transparantie hierover is nog een nieuw aandachtsgebied binnen het terrein van betrokken aandeelhouderschap. Het voorstel in de vergadering van Microsoft Corp was pas de tweede keer dat aandeelhouders een dergelijk voorstel inbrachten in de Verenigde Staten, nadat in mei 2022 een vergelijkbaar voorstel werd ingediend in de aandeelhoudersvergadering van Amazon Inc. Wij verwachten dat in het aankomend stemseizoen in het voorjaar van 2023 nog meer aandeelhoudersresoluties over belastingtransparantie zullen volgen.

Bekijk hier het stemrapport over Q4 2022.

Stemrapportage Q4 2022