Nieuws

Stemmen voor meer duurzaamheid: transparantie over loonverschillen

13 mei 2023

Wij stemmen op aandeelhoudersvergaderingen van bedrijven waarin wij investeren. Dat doen wij om bedrijven aan te sporen rekening te houden met milieu, maatschappij en fatsoenlijk bestuur. Elk kwartaal publiceren we een stemrapportage waarin we verslag doen van ons stemgedrag in dat kwartaal en lichten we een uitgebrachte stem uit.

Wij gebruiken duurzaamheidsthema’s en Sustainable Development Goals (SDG's) om ESG-risico’s en -kansen te signaleren. Dit komt ook tot uiting in ons stemgedrag. SDG 5 en SDG 10 gaan over gendergelijkheid en het verminderen van ongelijkheid. Bijvoorbeeld tussen mannen en vrouwen, of op basis van ras of etniciteit. Wij zijn van mening dat grote, toonaangevende bedrijven zoals Apple hierin ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Rapporteren over loonverschillen

In de algemene aandeelhoudersvergadering van Apple op 10 maart 2023 dienden aandeelhouders een resolutie in waarin Apple werd verzocht te rapporteren over de verschillen in loon/salaris naar ras en geslacht. De rapportage moet ingaan op het beleid van Apple hieromtrent en een beoordeling van de reputatie-, concurrentie- en operationele risico's die komen kijken bij het (niet) werven en behouden van divers talent.

Een best practice rapportage over loon(on)gelijkheid beoordeelt twee onderdelen:

  1. De ongecorrigeerde gemiddelde loonverschillen om gelijke kansen op goedbetaalde functies te beoordelen.  
  2. Het statistisch gecorrigeerd verschil in het loon tussen minderheden en niet-minderheden en tussen mannen en vrouwen in vergelijkbare functies.

*  Gecorrigeerd naar leeftijd, ervaring en opleidingsniveau.

Kansengelijkheid bij goedbetaalde functies

Hoewel Apple wel al rapporteert over de statistisch verschillen in het loon, rapporteert het bedrijf nog niet over de ongecorrigeerde gemiddelde loonverschillen. Met dit laatste wordt zichtbaar in hoeverre vrouwen en minderheden binnen Apple te maken hebben met structurele vooroordelen die invloed hebben op hun kansen op werk en beloning. Dit wordt bijvoorbeeld zichtbaar wanneer mannen de meeste beter betaalde banen bekleden.

Ontwikkeling zichtbaar maken

Door goed te rapporteren over kansengelijkheid en verschillen in loon op basis van gender en/of ras, wordt inzichtelijk in hoeverre Apple op dit vlak ontwikkeling laat zien. Maar ook hoe het bedrijf het doet ten opzichte van andere bedrijven. Zo hebben grote bedrijven zoals Microsoft en

Adobe toegezegd hun informatie over beloningsverschillen uit te breiden met  rapportages over ongecorrigeerde gemiddelde loonverschillen.   

Wij hebben voor het voorstel gestemd omdat wij van mening zijn dat transparantie over kansengelijkheid aandeelhouders inzicht biedt in hoe de bedrijven waarin zij investeren hierop scoren. Dit maakt het mogelijk voor aandeelhouders de bedrijven hierop aan te spreken of bijvoorbeeld te verzoeken beter te presteren, of specifieke doelen te stellen om verschillen in beloning op basis van geslacht of ras tegen te gaan.

Het voorstel is niet aangenomen, maar kreeg met 33 voorstemmen significante steun van aandeelhouders.

Stemrapportage Q1 2023

Bijlage Grootte
812.68 kB