Nieuws

Uitgelichte stem Q3 2023|Stemmen voor meer invloed voor aandeelhouders

11 december 2023

Stemrapportage Q3 2023

Wij stemmen op aandeelhoudersvergaderingen van bedrijven waarin wij investeren. Dat doen wij om bedrijven aan te sporen rekening te houden met milieu, maatschappij en fatsoenlijk bestuur. Elk kwartaal publiceren we een stemrapportage waarin we verslag doen van ons stemgedrag en lichten we een uitgebrachte stem uit. 

ConAgra Brands Inc is een Amerikaanse distribiteur van voedingsmiddelen voor consumenten. In de Algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) van ConAgra stemden aandeelhouders over een voorstel voor meer invloed als aandeelhouder. Zij vroegen om het recht om als belanghebbenden een bijzondere algemene vergadering bijeen te mogen roepen wat nu nog niet het geval is. In het voorstel werd gevraagd om in de statuten het recht op het bijeenroepen van een bijzondere algemene aandeelhoudersvergadering op te nemen. Dit zou mogelijk moeten worden gemaakt voor aandeelhouders met een gecombineerd belang van 10 % of meer.   

Stemmen voor meer invloed

Het voorstel werd goedgekeurd en kreeg steun van 78,5% van de aandeelhouders. Ook wij stemden voor dit voorstel. Wij hechten belang aan goed ondernemingsbestuur en zijn van mening dat de mogelijkheid om een bijzondere vergadering bijeen te roepen, aandeelhouders de mogelijkheid biedt om meer invloed uit te oefenen op de bedrijven waarin ze investeren dan nu het geval is. Deze invloed kunnen zij gebruiken om bijvoorbeeld duurzaamheidskwesties op de agenda te zetten. De meeste grote beursgenoteerde bedrijven staan al toe dat aandeelhouders speciale vergaderingen bijeenroepen wanneer zij samen tussen de 10% en 15% van de aandelen bezitten. Daarom hebben we vóór dit voorstel gestemd. 

Bevorderen langetermijndenken

In dezelfde Algemene vergadering was ook een stemming over de goedkeuring van het salaris voor het management van ConAgra Brands inc.  Ongeveer 30% van de aandeelhouders heeft hier tegen gestemd. Daaruit blijkt dat veel aandeelhouders zorgen hebben over het beloningsbeleid van het management. Ook wij stemden tegen dit voorstel. De reden hiervoor is dat wij ons niet konden vinden in het beloningsvoorstel waarin de relatie tussen behaalde prestaties en de daaraan gerelateerde beloning meer is losgekoppeld.  

Als pensioenfonds beleggen we met een langetermijn horizon en we vinden dat het beloningsbeleid van de bedrijven waarin wij investeren een langetermijndenken moet bevorderen. Belangrijk daarbij is dat er een duidelijk verband is tussen beloning en prestaties. 

Bekijk hieronder het stemrapport van Q3 2023.

Bijlage Grootte
11 december 2023
673.37 kB