Voor onze dienstverlening kunnen wij uw persoonsgegevens verwerken. Daarnaast maken wij gebruik van cookies op onze website. Raadpleeg voor meer informatie ons privacystatement en cookiestatement.

Sluiten

Nieuws Vrijwillige vertrekregeling KLM (VVR) en uw pensioen

02-06-2020

VVR en pensioen

Alle informatie over de VVR vindt u op MyKLM. Uw vragen over de VVR kunt u het beste met de HR-afdeling van KLM bespreken. Hieronder ziet u de veelgestelde vragen over VVR en pensioen.

Veelgestelde vragen

Op de datum waarop het dienstverband eindigt, stopt ook de pensioenopbouw in de basispensioenregeling. Uiteraard blijft uw opgebouwde pensioen staan. Daarmee houdt u recht op het ouderdomspensioen, de AOW-hiaatcompensatie en het eventuele overbruggingspensioen dat u hebt opgebouwd. 

In de netto pensioenregeling stopt de premie-inleg. Uw netto pensioenkapitaal blijven we beleggen.

Als u direct met pensioen gaat

  • kunt u kiezen voor het ruilen van ouderdomspensioen voor nabestaandenpensioen.
  • blijft het tijdelijke nabestaandenoverbruggingspensioen voor de partner (Anw-hiaatpensioen + premiecompensatie) verzekerd.

Als u later met pensioen gaat

In de basispensioenregeling:

  • blijft het opgebouwde wezenpensioen staan.
  • blijft het in het verleden (tot 1-1-2015) opgebouwde nabestaandenpensioen staan.
  • stopt de risicoverzekering voor het levenslange nabestaandenpensioen. U kunt een deel van uw ouderdomspensioen ruilen voor nabestaandenpensioen. U krijgt daarover een brief van ons.

In de netto pensioenregeling krijgen uw (ex-) partner en kinderen geen nabestaandenpensioen of wezenpensioen als uw dienstverband eindigt. In de netto pensioenregeling kunt u een deel van het opgebouwde kapitaal gebruiken voor de aankoop van netto nabestaanden- en wezenpensioen bij een verzekeraar.

Voor een indicatie kunt u kijken in MijnKLMPensioen. Ga naar ‘Overzicht van mijn keuzemogelijkheden’ en kies de optie Eerder (of later) met pensioen. Daar kiest u ervoor om uw pensioendatum aan te passen naar het moment dat u KLM met de VVR-regeling verlaat. U klikt vervolgens op ‘bereken’ en ziet een indicatie wat dit voor uw pensioen betekent.

Uiteraard kunt u ook andere keuzes aanpassen, zoals meer of minder nabestaandenpensioen en/of pensioenvariatie (hoog-laag).

U kunt uw pensioen in laten gaan vanaf 50 jaar tot uiterlijk de eerste dag van de maand dat u de AOW-leeftijd bereikt.

Bekijk In MijnKLMPensioen het effect van eerder of later met pensioen gaan en andere keuzes op uw pensioenuitkering:

  • Let op als u uw pensioendatum rond 1-1-2021 kiest. U hebt dan te maken met nieuwe omrekenfactoren. Kiest u uw pensioendatum voor of op 1-1-2021, dan wordt uw pensioenuitkering berekend op basis van de huidige omrekenfactoren. Kiest u uw pensioendatum na 1-1-2021 dan wordt uw pensioenuitkering berekend op basis van de nieuwe omrekenfactoren. Uw pensioenuitkering kan hoger of lager zijn met de nieuwe omrekenfactoren. Bepaal uw gewenste pensioendatum en bespreek met HR KLM of dat mogelijk is. HR KLM geeft dit aan ons door. U krijgt van ons de pensioeningangsbrief en het formulier om uw keuzes definitief door te geven.
  • Gaat u uit dienst en wilt u uw pensioen later in laten gaan? Deze keuze kan in MijnKLMPensioen niet berekend worden. Neem hierover contact met ons op.

 

Het werken of bijverdienen na pensionering kan fiscale gevolgen hebben en hangt af van de ingangsdatum van uw pensioen. De Belastingdienst stelt bij vervroegde pensionering voorwaarden aan het eventueel bijverdienen of doorwerken bij een ander (of eigen) bedrijf.

De standaard pensioenleeftijd is 58 jaar. Gaat u op of na 58-jarige leeftijd met pensioen dan kunt u ergens anders inkomen verwerven zonder dat dit gevolgen heeft voor uw pensioenuitkering.

Gaat u eerder dan op 58-jarige leeftijd met pensioen, dan is bijverdienen of doorwerken bij een ander (of eigen) bedrijf niet toegestaan. Het pensioenfonds is verplicht in dat geval een schriftelijke verklaring te vragen waarin u verklaart dat het arbeidzame leven bij de ingangsdatum van het pensioen wordt beëindigd en u niet de intentie hebt om weer betaalde werkzaamheden te gaan verrichten.

Als u naast uw huidige dienstverband bij KLM nog een tweede bron van inkomsten hebt vanuit een andere baan of (eigen) onderneming, dan kan u het KLM pensioen wel vervroegd laten ingaan en tegelijkertijd uw tweede bron van inkomsten aanhouden. Belangrijke voorwaarde daarbij is wel dat u het pensioen ontvangt voor het gedeelte dat u minder werkt, en dat u er niet extra bij kunt gaan werken.

Zorg dat u dit goed van tevoren uitzoekt en neem als u meer wilt weten over de fiscale gevolgen van bijverdienen of doorwerken na pensionering contact op met de Belastingdienst.

Delen

Welkom op MijnKLMPensioen

Op het gebruik van MijnKLMPensioen is de disclaimer van toepassing.

Bekijk de disclaimer (PDF)Naar de homepage