Nieuws

Jaarverslag 2022 gepubliceerd

20 juni 2023

In dit jaarverslag legt het bestuur van Stichting Pensioenfonds Vliegend Personeel KLM
verantwoording af over het gevoerde beleid en de financiële resultaten in 2022.  Lees in het jaarverslag 2022 o.a. over:

  • Financiële positie
  • Beleggingsbeleid
  • Kosten

De wereld om ons heen

Na twee jaar corona, waarvan de wereld zich in 2022 grotendeels herstelde, diende zich eind februari al een nieuwe, zeer ernstige crisis aan, toen Rusland Oekraïne binnenviel. De invasie werd internationaal breed veroordeeld. Landen reageerden met sancties en veel bedrijven besloten hun activiteiten in Rusland te staken. Het bestuur van het pensioenfonds besloot de beleggingen in Russische bedrijven te verkopen. Dit betreft minder dan 0,1% van het belegd vermogen van het pensioenfonds. De bestaande posities worden – wanneer dat mogelijk is– op een beheerste manier afgebouwd. De oorlog in Oekraïne was meteen ook één van de oorzaken van een razendsnel oplopende inflatie, tot ongekende niveaus stijgende energieprijzen, afremming van de economische groei en een dreigende nieuwe recessie. Centrale banken, de VS voorop, verhoogden de rente in verschillende stappen om de inflatie te beteugelen. Inflatie, recessiezorgen en financiële instabiliteit bleven markten door het jaar heen in hun greep houden.

Resultaten pensioenfonds

Nadat in 2021 het herstel na corona zorgde voor een uitstekend beleggingsjaar, was het beeld in 2022 een stuk minder rooskleurig. Door de sterk opgelopen rente en inflatie, en door de teruglopende economische groei, daalden de koersen van bijvoorbeeld aandelen en vastgoed flink. Het effect van de oplopende rente op vastrentende waarden was nog negatiever. Het pensioenfonds behaalde in 2022 een totaalrendement van -13,2%.

Financiële positie

Tegenover het negatieve rendement op de beleggingen, en dus het geslonken vermogen, stond de oplopende rente. Die zorgde dat de waarde van de verplichtingen daalde. Dat effect was sterker dan het effect van het geslonken vermogen, waardoor per saldo de dekkingsgraad steeg. Onze beleidsdekkingsgraad steeg in 2022 met ruim 30%: van 129,1% eind 2021 naar 160,0% per 31 december 2022, een recordhoogte sinds de invoering van de beleidsdekkingsgraad in 2015. Het bestuur is in het derde kwartaal van 2022 een onderzoek gestart naar het beschermen van de financiële positie (zie hoofdstuk 5.4).

Lees verder in het jaarverslag 2022