Pensioen 123 Laag 2

Netto nabestaanden- en wezenpensioen

Netto nabestaanden- en wezenpensioen

Zolang u bij KLM werkt en deelneemt aan de netto pensioenregeling, is er voor uw partner een netto nabestaandenpensioen en voor uw kinderen een netto wezenpensioen geregeld over het deel van uw salaris boven € 114.866,- (in 2022 bij een fulltime dienstverband). De premie voor het nabestaanden- en wezenpensioen gaat van uw premie-inleg af.

Aanvulling op het nabestaanden- en wezenpensioen uit de basispensioenregeling

Bij overlijden tijdens de deelname aan de netto pensioenregeling keert het pensioenfonds aan uw partner een netto nabestaandenpensioen uit, zolang uw partner leeft. Uw kinderen ontvangen een netto wezenpensioen.

Uw partner en kinderen die bij ons in de basispensioenregeling bekend zijn, zijn ook automatisch uw nabestaanden in de netto pensioenregeling.

Het netto nabestaanden- en wezenpensioen zijn niet meer verzekerd:

 • Als u overlijdt nadat u uit dienst bent gegaan bij KLM, tenzij u bij uitdiensttreding een of beide pensioenen hebt ingekocht bij een verzekeraar.
 • Als u stopt met deelname aan de netto pensioenregeling.

Veelgestelde vragen

 • Uw partner komt in aanmerking voor nabestaandenpensioen als u:

  • Getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. Wij krijgen een huwelijk of geregistreerd partnerschap automatisch door via de Basisregistratie Personen (BRP). Denk er wel aan uw huwelijk of geregistreerd partnerschap ook bij HR KLM te melden. Zo kan uw partner eventueel ook in aanmerking komen voor IPB en collectieve verzekeringen.
  • Een door KLM erkend samenlevingsverband hebt. Meld uw nieuwe partner aan bij HR KLM. Zodra KLM uw samenlevingsverband erkent, meldt KLM uw partner aan bij het pensioenfonds.
 • De Basisregistratie Personen (BRP) geeft een overlijden automatisch door aan ons. Uw partner of kinderen hoeven hier geen actie voor te ondernemen. Binnen twee weken na de melding van het BRP ontvangt uw nabestaande informatie van het pensioenfonds over de uitkering.

  Als u komt te overlijden tijdens uw dienstverband, gaat een medewerker van het pensioenfonds bij uw nabestaanden langs om de persoonlijke pensioensituatie te bespreken. Ook uw leidinggevende is bij dit gesprek aanwezig.

  Hebt u een ex-partner?
  Dan heeft hij of zij mogelijk recht op een bijzonder nabestaandenpensioen. Wij informeren uw ex-partner hierover.

  Woont u in het buitenland?
  Dan moeten uw nabestaanden het overlijden zelf bij het pensioenfonds melden met een kopie van de akte van overlijden. Binnen twee weken na ontvangst van die kopie-akte ontvangt uw nabestaande bericht en formulieren van het pensioenfonds over de uitkering.

Meer weten?