Nieuw: beleggingsvrijheid in de netto regeling

6 september 2017

Een veelgehoorde wens van deelnemers is meer beleggingsvrijheid in de opbouwfase van het netto pensioenkapitaal. Dat is nu mogelijk voor deelnemers aan de netto pensioenregeling.

Deelnemers aan de netto pensioenregeling kunnen vanaf september 2017 kiezen uit drie smaken voor hun beleggingswijze:

 1. Standaard:
  daar is de beleggingswijze tot nu toe op ingericht.
 2. Offensief:
  dat betekent dat het verwachte rendement en de risico’s hoger zijn. Er wordt meer in aandelen belegd en minder in obligaties.
 3. Defensief:
  dan geldt het omgekeerde. Een lager verwacht rendement, maar ook lagere risico’s. Er wordt meer in obligaties belegd en minder in aandelen.

Welke beleggingswijze past bij u?

 • Bent u deelnemer aan de netto pensioenregeling en wilt u de standaard beleggingswijze behouden, dan hoeft u niets te doen.
 • Wilt u meer offensief of meer defensief beleggen? Log dan in op de Pensioenplanner en neem de volgende stappen:

Stap 1: bepaal uw risicoprofiel met de Profielcheck
Als u meer offensief of meer defensief wilt beleggen, dan bent u wettelijk verplicht om eerst de Profielcheck in te vullen. Met deze online checklist met zeven vragen bepaalt u uw risicoprofiel. Het risicoprofiel geeft aan welke manier van beleggen het beste bij u past. Let op: de bepaling van uw risicoprofiel is een momentopname. Zijn er in de toekomst wijzigingen in uw persoonlijke situatie? Vul dan de Profielcheck opnieuw in.

 • U bevestigt uw risicoprofiel met een digitale handtekening. U ontvangt daarvoor per sms een verificatiecode. De bevestiging van uw keuze vindt u terug bij 'Mijn documenten'.

Stap 2: kies uw beleggingswijze
Na het bepalen van uw risicoprofiel, kiest u uw beleggingswijze: offensief, defensief of standaard. Wijkt u met uw beleggingswijze af van uw risicoprofiel? Dan loopt u mogelijk een ander risico dan u volgens uw risicoprofiel bereid bent te nemen.

 • U bevestigt uw beleggingswijze óók met een digitale handtekening. U ontvangt opnieuw per sms een verificatiecode. De bevestiging van uw keuze vindt u terug bij 'Mijn documenten'.

Hoe wordt uw netto kapitaal belegd?

In onderstaand plaatje ziet u hoe de beleggingsfondsen zijn samengesteld. Of ga voor meer informatie naar ‘Beleggingen in de netto pensioenregeling’

Meer informatie of vragen?

Ga naar de website voor meer informatie en veel gestelde vragen met antwoorden. U kunt ook op werkdagen tussen 8.30 uur en 17.00 uur contact met ons opnemen via 020 426 62 20 of pensioenservice@klmvliegendfonds.nl. Wij helpen u graag.

Pensioen 1-2-3

Meer weten over uw pensioen?

 

Bekijk in 5 minuten 
basispensioenregeling (Laag 1-2)
netto pensioenregeling (Laag 1-2)
of bekijk de Documenten (Laag 3)