Nieuws

Raadpleging onder deelnemers over verdeling van vermogen

13 februari 2024

Een belangrijk onderwerp bij de overgang naar een nieuwe pensioenregeling is het onderbrengen van de opgebouwde pensioenaanspraken- en rechten (vermogen) in de nieuwe pensioenregeling, ook wel invaren genoemd. Hierover hebben we in december 2023 alle deelnemers van ons fonds geraadpleegd. Deze zogenoemde raadpleging is vastgelegd in de statuten van het pensioenfonds. 

Wij hebben binnen de wettelijke kaders uitgangspunten bepaald waarlangs we de evenwichtige verdeling van het vermogen wilden toetsen en implementeren, daarbij is onder andere het behoud van de huidige rechten het uitgangspunt. In de raadpleging hebben wij onze deelnemers gevraagd in hoeverre zij het eens zijn met de toekenning van het vermogen aan de volgende drie doelen en we hebben gevraagd om een voorkeur aan te geven in de volgorde van de verdeling: 

  • Het opvangen van financiële schokken tijdens de uitkeringsfase (solidariteitsreserve)
  • Reparatie van deelnemers(groepen) die benadeeld worden door de transitie
  • Het toekennen van extra pensioen aan de individuele pensioenvermogen-potjes

De antwoorden op deze uitvraag zijn anoniem verwerkt door ons onderzoeksbureau en er is afstemming geweest met een externe expert bij de totstandkoming van de vragen. De raadpleging inclusief de beoordeling van de externe expert laat draagvlak zien voor onze voorgenomen ambitie en nemen we mee in de verdere besluitvorming rondom dit onderwerp.