In de aanloop naar de nieuwe regelingen zijn er tal van vragen die gesteld worden door de deelnemers aan het fonds, het bestuur van het fonds en KLM. Hieronder ziet u een selectie van de meest gestelde vragen met antwoorden.
In MijnKLMPensioen vindt u een uitgebreid overzicht met veelgestelde vragen en antwoorden.

Onze samenleving is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd op het gebied van demografie, economie en de arbeidsmarkt. Mensen worden steeds ouder. Er zijn minder werkenden ten opzichte van gepensioneerden en veel andere mensen werken vaak niet meer hun hele leven bij één werkgever. Daarnaast is gebleken dat het huidige pensioenstelsel minder bestand was tegen financiële schokken en langdurige lage rente dan werd verwacht. Al deze elementen bij elkaar hebben geleid tot de conclusie dat het huidige Nederlandse pensioenstelsel niet toekomstbestendig is.
Om de nieuwe afspraken door te kunnen voeren is de pensioenwetgeving aangepast. De Wet toekomst pensioenen (Wtp) is op 1 juli 2023 ingegaan.
Hoewel niet al deze elementen van toepassing zijn op de situatie van de vliegers, heeft het pensioenfonds wel met deze wetswijziging te maken.
De uiterste datum waarop de nieuwe pensioenregeling in Nederland moet passen binnen de Wet toekomst pensioenen (Wtp) is 1 januari 2028. Het Pensioenfonds Vliegend Personeel KLM heeft de ambitie om per 1 januari 2026 over te gaan op de nieuwe regeling.
In het transitieplan staan de afspraken die KLM en VNV gemaakt hebben over de nieuwe pensioenregelingen. Het transitieplan omschrijft de volgende onderwerpen:
- de wijzigingen in de basispensioenregeling en in de netto pensioenregeling
- de keuzes van KLM en VNV over het omzetten van de pensioenen en pensioenaanspraken uit de huidige pensioenregeling naar de nieuwe pensioenregeling (invaren)
- hoe deelnemersgroepen die geraakt worden door de overgang gecompenseerd worden
U kunt het transitieplan bekijken via de pagina Mijn documenten in MijnKLMPensioen.
De eerste persoonlijke berekening ontvangt u in het vierde kwartaal van 2025. Na de overgang worden samen met accountants controle-berekeningen gemaakt en in de loop van 2026 wordt de definitieve verdeling van het vermogen vastgesteld. Dit kan vanuit de techniek leiden tot enkele correcties, waarvan de inschatting is dat deze beperkt zullen zijn.
Ook in de nieuwe pensioenregelingen ontvangt u zolang u leeft een ouderdomspensioen dat betaald wordt vanuit uw persoonlijke pensioenvermogen. Het is niet mogelijk dat het persoonlijk pensioenvermogen negatief wordt of dat de persoonlijke pensioenvermogen leeg raakt. Er zijn in de wet regels vastgelegd om negatieve vermogens of kapitalen te voorkomen als je langer leeft dan waarmee is gerekend. We noemen dat lang-leven risico en dat risico wordt net als nu door het pensioenfonds gedekt.