Voor onze dienstverlening kunnen wij uw persoonsgegevens verwerken. Daarnaast maken wij gebruik van cookies op onze website. Raadpleeg voor meer informatie ons privacystatement en cookiestatement.

Sluiten

Beleggen voor uw pensioen

Premie beleggen voor uw pensioen

Elke maand betaalt u premie voor uw pensioen. Daar doet KLM een nog een bedrag bij. Van het pensioen dat u ontvangt is 40% premie en 60% rendement. Daarom beleggen wij deze premies. Zo kunnen we de pensioenen (blijven) uitbetalen en mee laten groeien met de stijging van de lonen.

Focus op de lange termijn

Onze focus ligt op de lange termijn. We betalen nu pensioen uit, maar moeten dat ook in de toekomst blijven doen. Voor een deelnemer die nu 20 jaar is, moeten we tot op zijn of haar 80e ook nog pensioen betalen. Dat betekent dat we minstens 60 jaar vooruit moeten kijken.

Bewuste risico's

Beleggen van pensioen is niet zonder risico’s. Daarom beleggen we voorzichtig en gespreid. Zo zijn we beter bestand tegen lokale economische tegenvallers. We dekken risico’s af waar nodig en houden de kosten scherp in de gaten.

Wat doen we wel en niet?

We denken goed na over wat we wel en niet doen. In onze investment beliefs hebben we uitgewerkt, wat wij belangrijk vinden in ons beleggingsbeleid. We willen bijvoorbeeld goed kunnen uitleggen waarom we voor een bepaalde beleggingscategorie kiezen en wat dat oplevert. 

Dit leest u allemaal in de verklaring beleggingsbeginselen.

vb

Verantwoord beleggen

Wij dragen graag bij aan een goede toekomst voor huidige en komende generaties, naast de financiële gezondheid van het fonds.

Veelgestelde vragen

Blue Sky Group adviseert het bestuur van het pensioenfonds over de strategie en zorgt voor de uitvoering van de beleggingen. Voor het merendeel van de uitvoering schakelt Blue Sky Group externe vermogensbeheerders in. Dit doen we omdat we daarmee de beste partijen wereldwijd kunnen inschakelen.

Het rendement op de beleggingen is één van de elementen die effect heeft op de financiële positie van het fonds. Door een positief rendement groeit het vermogen, door een negatief rendement neemt het vermogen af.  Voor de beoordeling van de financële positie van het pensioenfonds kijken we naar het vermogen en de verplichtingen. De verplichtingen zijn de pensioenen die we nu en in de toekomst moeten betalen. Lees verder voor een toelichting op de financiële positie.

Hoeveel rendement halen wij?

Hieronder ziet u ons rendement van de afgelopen jaren. In ons kwartaalbericht leest u hoeveel rendement we het afgelopen kwartaal hebben gemaakt.

Basispensioenregeling totaalrendement*
2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019
10,5% 9,1% 3,6% 12,9% 1,8% 10,9% 2,4% 7,9% 7,0% -2,1% 13,7%

*Na aftrek vermogensbeheerkosten

Hoe worden onze beleggingen beheerd?

Onze beleggingen worden beheerd door BSG Asset Management. 

Lees meer

Welkom op MijnKLMPensioen

Op het gebruik van MijnKLMPensioen is de disclaimer van toepassing.

Bekijk de disclaimer (PDF)Naar de homepage