Interview

Column bestuur: Recht doen aan ‘Van, voor en door (ex-)vliegende collega’s’

1 maart 2023

Gilliam van Wijlick, Bestuurslid Pensioenfonds Vliegend Personeel KLM: Op 1 juli ben ik als nieuw bestuurslid namens de actieve vliegers toegetreden tot het bestuur van ons pensioenfonds. Ik ben nu al zo’n veertien jaar in dienst bij KLM, inmiddels F/O B777/787 en wilde na mijn deeltijdstudie Managementwetenschappen graag meer doen dan vliegen alleen. In de pensioensector vind ik de veelzijdigheid en intellectuele uitdaging die ik in een nevenfunctie zocht. Zeker nu het Nederlandse pensioenlandschap aan de vooravond van een ingrijpende verandering staat. 

'In de media is de afgelopen tijd veel aandacht geweest voor de Wet toekomst pensioenen. Het ontwerp van deze nieuwe wet wordt op het moment van schrijven besproken in het parlement. Hoewel de uitkomst onzeker is, is de beoogde verbouwing van het Nederlandse pensioenstelsel zo groot dat we niet rustig kunnen afwachten of deze wet aangenomen wordt en hoe de details eruit gaan zien.

We moeten ons pensioenfonds hier nu op voorbereiden, ongeacht de keuzes die gemaakt worden. Bij zo’n grote verbouwing komt al snel het begrip evenwichtigheid kijken. Wat is dat precies? De huidige wet verplicht pensioenfondsbestuurders om ervoor te zorgen dat alle deelnemers en de werkgever zich op evenwichtige wijze vertegenwoordigd kunnen voelen.

Nogal een ruim begrip, dat het fonds best veel flexibiliteit geeft om te bepalen hoe die balans vorm krijgt binnen de door sociale partners afgesproken kaders. Daarom is het prettig te weten dat u goed vertegenwoordigd bent in het fondsbestuur door (ex-)vliegende collega’s.

Voor mij persoonlijk is dat samenwerken met andere belanghebbenden juist reden geweest om tot het bestuur toe te treden. Zodat we ondanks alle veranderingen die er komen gaan niet het harde werk van onze KLM-voorgangers verloren laten gaan. En we recht doen aan ons motto ‘Van, voor en door (ex-)vliegende collega’s’.

Deze column verscheen in de Focus editie van december 2022.