Nieuws

Zo hebben wij het eerste kwartaal van 2021 gestemd

28 juni 2021

Wij beleggen in eerste instantie om voldoende rendement te behalen en zo de pensioenen nu en in de toekomst uit te kunnen betalen. Wij willen fatsoenlijk zakendoen en nemen op het gebied van ESG onze verantwoordelijkheid. Met steeds de belangen van onze deelnemers in het oog dragen wij bij aan een duurzamere wereld. Rendement uit maatschappelijk verwerpelijke beleggingen vinden we daarbij niet acceptabel. Bedrijven die zich schuldig maken hieraan sluiten we uit. Van de bedrijven waarin we wel beleggen, vinden wij het belangrijk dat zij zich aan bepaalde duurzaamheidsvoorwaarden houden.

Zo werkt stemmen op aandeelhoudersvergaderingen

Wij proberen als belanghebbende invloed uit te oefenen op de bedrijven waarin wij beleggen om hen te stimuleren tot meer duurzaamheid. Stemmen op aandeelhoudersvergaderingen is daar een voorbeeld van. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Een betere wereld via bedrijven, stemmen en aandeelhoudersvergaderingen? We leggen het hieronder uit aan de hand van het voorbeeld van Panalpina, een Deens transportbedrijf.

Ons stemgedrag in Q1 2021

Met het stemmen op voorstellen in aandeelhoudersvergaderingen proberen wij invloed uit te oefenen op bedrijven waarin wij investeren. Wij stemden in het eerste kwartaal van 2021 wereldwijd in 443 vergaderingen op 4.904 voorstellen. Hoe dat werkt, stemmen en duurzaamheid, leggen we uit aan de hand van een uitgelichte stem.

Bent u benieuwd naar andere voorstellen waarop wij gestemd hebben? Via ons stemdashboard kunt u dagelijks ons stemgedrag op vergaderingen volgen. Ook plaatsen we elk kwartaal een stemrapportage met een overzicht van de stemmen in dat kwartaal en een toelichting van de belangrijkste uitgebrachte stemmen. Deze informatie vindt u bij Onze stem gebruiken.

Uitgelichte stem Q1 2021: Panalpina

In het eerste kwartaal van 2021 stemden we voor een voorstel van aandeelhouders aan het bestuur van het Deense transportbedrijf Panalpina om transparanter te rapporteren over duurzaamheid. Daarmee krijgen we als aandeelhouder een beter beeld op de impact van Panalpina op het klimaat en hoe Panalpina probeert deze impact te verminderen.

Waarom wij voor dit voorstel stemden:

  • het voorstel sluit aan bij onze stemrichtlijnen en benadering van klimaatkwesties.
  • we verwachten dat de bedrijven waarin wij investeren een strategie hebben om de CO2-uitstoot te verminderen en dat zij daarover rapporteren.
  • we vinden het belangrijk dat deze bedrijven in hun rapportages gebruik maken van internationaal erkende rapportage richtlijnen.

In het voorstel van aandeelhouders aan het bestuur van Panalpina komen deze punten terug.

Van stem naar meer duurzaamheid
Panalpina is in 2021 gestart met het rapporteren over klimaat-gerelateerde zaken over het jaar 2020. Dit doet zij naar de standaarden van het wereldwijd erkende rapportagekader Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD). Het bestuur van Panalpina geeft aan dat zij deze lijn van meer transparantie over duurzaamheid de komende jaren verder wil voortzetten en aandeelhouders daar graag bij betrekt.