Voor onze dienstverlening kunnen wij uw persoonsgegevens verwerken. Daarnaast maken wij gebruik van cookies op onze website. Raadpleeg voor meer informatie ons privacystatement en cookiestatement.

Sluiten

Pensioen123 Laag 2 Hoog/laag

Print deze pagina

Beginnen met een hoger of lager pensioen

U kunt op de pensioendatum de keuze maken om eerst een periode een hoger ouderdomspensioen te ontvangen en daarna een lager ouderdomspensioen. Of andersom.

Hier moet u aan denken bij de hoog/laag keuze

  • U kiest maximaal twee momenten waarop de verhoogde uitkering van het ouderdomspensioen overgaat in een lagere uitkering of andersom. Een omslagdatum is altijd de eerste dag van de maand.
  • De laagste uitkering mag niet minder dan 75% zijn van de hoogste uitkering.
  • De keuze is eenmalig.

Veelgestelde vragen

Voor het berekenen van deze keuzes gebruikt het pensioenfonds omrekenfactoren*. Deze factoren worden periodiek vastgesteld en zijn gebaseerd op onder meer de stand van de rente en de levensverwachting. Jaarlijks per 1 januari wijzigen deze omrekenfactoren.

Kijk in Mijn basispensioen naar uw pensioenuitkering
In Mijn basispensioen ziet u het effect van keuzes en de wijziging van de omrekenfactoren op uw pensioenuitkering. Als u uw pensioendatum voor of op 1 januari kiest, wordt uw pensioenuitkering berekend op basis van de oude omrekenfactoren. Kiest u uw pensioendatum na 1 januari dan wordt uw pensioenuitkering berekend op basis van de nieuwe omrekenfactoren. Bepaal uw pensioendatum en bespreek met HR KLM of dat mogelijk is.

* In het pensioenreglement heten dit de fondsfactoren. Ze staan op pagina 77 - 89.

Welkom op MijnKLMPensioen

Op het gebruik van MijnKLMPensioen is de disclaimer van toepassing.

Bekijk de disclaimer (PDF)Naar de homepage