Nieuws

Terugblik 2022

24 januari 2023

Het behouden van onze goede financiële positie, het waarmaken van onze indexatieambitie, een goede voorbereiding op de nieuwe pensioenregeling en stappen maken op gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen zijn onderwerpen die in 2022 onze aandacht hadden. Als pensioenfonds van, voor en door (ex-)vliegende collega’s staan we ook graag dicht bij onze deelnemers. Om u te informeren over uw pensioen(fonds), u te helpen bij vragen en uw mening op te halen. Hoe blikken we terug op 2022? We lopen graag het jaar met u door.

Dichter bij uw pensioen(fonds)

We staan graag in contact met u via verschillende kanalen om u verder te helpen met uw pensioen en u te betrekken bij uw pensioenfonds. Deelnemers zochten in 2022 contact met ons via telefoon, e-mail of boekten een videogesprek bij vragen over hun pensioen. Ook organiseerden we in 2022 webinars en bijeenkomsten die helpen de regie te pakken over uw pensioen. In 2022 organiseerden we vier webinars:

  •  Webinar maatschappelijk verantwoord beleggen
  •  Webinar Pensioenoverzicht
  • Webinar Regie over uw pensioen voor jonge vliegers
  • Webinar indexatie 2023

Ook organiseerden we twee Pensioen In Zicht bijeenkomsten voor deelnemers die bijna met pensioen gaan. Sinds corona was het voor het eerst dat er weer een bijeenkomst op locatie kon worden gehouden. Het waren plezierige en interessante bijeenkomsten.

Onderweg naar een nieuwe pensioenregeling

Uiterlijk 1 januari 2027 dient de pensioenregeling aangepast te zijn aan de nieuwe wetgeving. Ons streven is dit een jaar eerder op 1 januari 2026 afgerond te hebben. KLM en VNV zijn met elkaar in gesprek over hoe de nieuwe pensioenregeling eruit moet gaan zien. Als pensioenfonds ondersteunen we KLM en VNV met informatie en advies en bereiden we het pensioenfonds voor op de transitie. In 2022 deden we bijvoorbeeld onderzoek naar de mate waarin deelnemers in de nieuwe pensioenregeling bereid zijn risico te nemen voor hun pensioen. Maar liefst 1.672 deelnemers deden mee. Onze dank voor uw waardevolle input. In februari van dit jaar volgt een terugkoppeling van de resultaten. We sturen een NWSalert als het verslag op de website is geplaatst.

Nominatie Pensioen Pro Award in categorie vermogensbeheer

Ons pensioenfonds was genomineerd voor de Pensioen Pro Award 2022 in de categorie vermogensbeheer. We hebben de award helaas niet gewonnen, maar zijn wel vereerd met de nominatie voor deze vakprijs.

Bewijs van in leven voor het eerst digitaal

In 2022 konden gepensioneerde deelnemers die in het buitenland wonen het ‘Bewijs van in leven zijn’ voor het eerst digitaal naar on opsturen. Snel en eenvoudig via de ReadID Ready App. Daarbij is alleen een smartphone, een identiteitsbewijs en een QR-code nodig. Wij zijn blij met deze nieuwe dienst die het voor deelnemers woonachtig in het buitenland eenvoudiger maakt om pensioenzaken digitaal te regelen. Tot nu toe heeft meer dan 60% van deze groep gebruik gemaakt van deze app.

Mijlpaal in maatschappelijk verantwoord beleggen

Door een aanpassing in onze beleggingsportefeuille in september hebben we de CO2-uitstoot van onze aandelenbeleggingen in een keer met 50% verlaagd. We zorgen daarna voor een jaarlijkse reductie van 7%. Een mijlpaal voor ons op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen. We sluiten daarbij beleggingen in vervuilende sectoren niet helemaal uit, maar investeren daar relatief minder in. En tegelijkertijd investeren we juist relatief meer in bedrijven met een lagere CO2-uitstoot en bedrijven die meegaan in de energietransitie. Op die manier hoeven we onze beleggingen niet heel anders in te richten en kunnen we toch de CO2-uitstoot gerelateerd aan onze portefeuille terugdringen. 

Russische beleggingen en de oorlog in Oekraïne

Op 24 februari 2022 is Rusland Oekraïne binnengevallen. Voor het bestuur was dit aanleiding om de monitoring van de beleggingsportefeuille te intensiveren en de beleggingen in Rusland en Belarus te verkopen. Dat laatste betreft overigens minder dan 0,1% van de beleggingsportefeuille.

Solide financiële positie en volledige indexatie in 2023

In 2022 verbeterde onze financiële positie verder en steeg onze beleidsdekkingsgraad met ruim 30%. Van 131,5% in januari 2022 naar 161,4% in december 2022. Onze beleidsdekkingsgraad bereikte daarmee een recordhoogte sinds de invoering ervan in 2015. Dit, in een periode met veel onzekerheid in de financiële markten, de oplopende inflatie en de impact ervan op ons vermogen.

We hebben een solide financiële positie, waardoor we de pensioenen per 1 januari 2023 opnieuw volledig konden indexeren, overeenkomstig de pensioenregeling, met de cao-lonen Particuliere Bedrijven die met 2,7% was gestegen. We realiseren ons dat de volledige loonindexatie minder is dan de record (prijs)inflatie waardoor een daling in koopkracht helaas realiteit is. Indexatie was dit jaar een zeer actueel onderwerp dat ook de aandacht had van onze deelnemers. Eind december organiseerden we daarom een webinar over dit onderwerp. Dit webinar kunt u terugkijken na inloggen op MijnKLMPensioen.

In het jaarverslag over 2022 leest u meer over de ontwikkelingen in 2022. Dit verslag publiceren wij medio 2023 op deze website.

Meld u aan voor de NWSalert