Pensioen 123 Laag 2

Als u uw beleggingswijze wilt wijzigen

Zelf bepalen hoe uw pensioen belegd wordt

U betaalt premie voor uw netto pensioen. We beleggen dit geld. Geef uw keuze door in Mijn netto pensioen

U betaalt premie voor uw netto pensioen. We beleggen dit geld. Uw ingelegde premies groeien zo aan tot een netto pensioenkapitaal. Vanaf uw deelname aan de netto regeling beleggen wij uw premie, afhankelijk van uw keuze, in één van de drie mixfondsen (standaard, offensief of defensief):

  • Standaard: daar is de beleggingswijze automatisch op ingericht: verwacht gemiddeld rendement en risico.
  • Offensief: dat betekent dat het verwachte rendement en de risico’s hoger zijn. Er wordt meer in aandelen belegd en minder in obligaties.
  • Defensief: dan geldt het omgekeerde. Een lager verwacht rendement, maar ook lagere risico’s. Er wordt meer in obligaties belegd en minder in aandelen.

Uw premie wordt automatisch belegd in het mixfonds standaard. Wilt u meer offensief of defensief beleggen? Dan bent u wettelijk verplicht om eerst uw risicoprofiel te bepalen. Uw risicoprofiel geeft aan welke beleggingswijze het beste bij u past. Bepaal uw risicoprofiel en kies uw beleggingswijze in Mijn netto pensioen.

Veelgestelde vragen

  • Bij deelname aan de netto regeling richten wij uw beleggingswijze automatisch in op ‘standaard’. Wilt u dit zo houden, dan hoeft u niets te doen. Gaat uw voorkeur uit naar een meer offensieve of een meer defensieve beleggingswijze? Dan bent u wettelijk verplicht om de Profielcheck in te vullen. De bepaling van uw risicoprofiel is een momentopname. Zijn er in de toekomst wijzigingen in uw persoonlijke situatie, bijvoorbeeld bij het kopen van een huis? Vul dan de Profielcheck opnieuw in.

  • U gaat met meer risico beleggen dan bij uw risicoprofiel past. Dat betekent dat de kans op meer rendement hoger is, maar de kans op een waardedaling ook. Dit kan leiden tot een hoger pensioen, maar u neemt ook meer risico.

  • U gaat voorzichtiger beleggen dan bij uw risicoprofiel past. Bij voorzichtige beleggingen is de kans op waardedaling kleiner, maar de kans op een hoger rendement is ook kleiner. Dit kan leiden tot een lager pensioen, maar u neemt ook minder risico.

  • Ontvangen wij uw keuze voor de 20e van de maand? Dan worden uw beleggingen op de 1e werkdag van de volgende maand aangepast. Ontvangen wij uw keuze op of na de 20e van de maand? Dan kunnen wij dat niet garanderen.