Pensioen 123 Laag 2

Twee maanden voor uw pensioendatum

Keuze voor pensionering: variabel beleggingspensioen of pensioen met vaste uitkering

Uiterlijk twee maanden voor pensioendatum maakt u een definitieve keuze voor een variabel beleggingspensioen van het fonds of een pensioen met vaste uitkering bij een verzekeraar. Ongeveer zes maanden voor uw pensioendatum ontvangt u van ons een brief met uitgebreide informatie en het verzoek om uw keuze definitief te maken. Ook maakt u een keuze voor alleen ouderdomspensioen of ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen. 

Veelgestelde vragen

 • De uitkering bij het variabel beleggingspensioen valt in de meeste scenario’s hoger uit dan bij het pensioen met een vaste uitkering. Ga naar Mijn netto pensioen om uw persoonlijke verwachte uitkering bij een variabel beleggingspensioen of een pensioen met een vaste uitkering te bekijken. U ziet dan een indicatie van uw uitkering in het eerste jaar en in het elfde jaar na uw pensioendatum.

   

 • U kunt kiezen voor:

  1. alleen een variabel netto ouderdomspensioen (100:0)
  2. een variabel netto ouderdomspensioen en een variabel netto nabestaandenpensioen in de verhouding 100:70. Uw ouderdomspensioen is lager dan bij keuze 1.

  Hebt u een partner? Dan krijgt u standaard optie 2, tenzij u aangeeft dat optie 1 uw voorkeur heeft.

  In beide gevallen is er standaard een wezenpensioen verzekerd.

 • Op uw pensioenspecificatie van juli informeren wij u over de wijziging van uw netto variabele pensioenuitkering. Deze vindt u in Mijn documenten. Meer informatie vindt u hier.