Pensioen 123 Laag 2

Netto ouderdomspensioen

U krijgt ouderdomspensioen vanaf pensionering zolang u leeft

De premies en het behaalde rendement vormen het netto pensioenkapitaal.

  • Uw kapitaal wordt solide belegd tegen lage kosten
  • U krijgt een aanvulling op uw ouderdomspensioen zolang u leeft
  • Partner en kinderen zijn verzekerd van aanvullend nabestaanden- en wezenpensioen als u overlijdt
  • U behaalt fiscaal voordeel doordat u geen belasting betaalt over uw netto pensioenkapitaal

Hoeveel pensioen ontvangt u uit de netto pensioenregeling?

Netto ouderdomspensioen is een belangrijke aanvulling op uw basispensioen. Met het netto bedrag vanuit de pensioenpremietoelagen van KLM bouwt u netto pensioenkapitaal op over uw salaris boven € 114.866,- (niveau 2022 op basis van een fulltime dienstverband). Dit kapitaal gebruikt u om op uw pensioendatum een variabel beleggingspensioen aan te kopen bij uw pensioenfonds of een pensioen met vaste uitkering aan te kopen bij een verzekeraar. 

Indicatie verwachte uitkering
Op het moment dat u met pensioen gaat krijgt u een maandelijkse uitkering. In Mijn netto pensioen ziet u een indicatie van uw netto pensioenuitkering. De maandelijkse uitkering van het variabele beleggingspensioen bij uw pensioenfonds wordt jaarlijks bepaald. De maandelijkse uitkering van een vaste uitkering bij een verzekeraar staat per maand vast.

Veelgestelde vragen

  • De netto pensioenregeling wordt aangeboden door uw pensioenfonds en is gebonden aan de regels van de Pensioenwet. U spaart voor levenslang netto ouderdomspensioen en bent verzekerd voor netto nabestaandenpensioen en wezenpensioen. Het pensioenkapitaal dat u opbouwt is vrijgesteld van vermogensrendementsheffing in Box 3.

    Eigen vermogensopbouw betekent dat u buiten het pensioenfonds spaart voor een door u te bepalen doel. Het verschil met de netto pensioenregeling is dat uw eigen vermogensopbouw niet is vrijgesteld van vermogensrendementsheffing in Box 3.

    U neemt automatisch deel aan de netto pensioenregeling als uw pensioengevend loon hoger is dan € 114.866,- (niveau 202 bij een fulltime dienstverband).

  • Ja, u hebt de keuze uit drie beleggingswijzen: standaard, offensief of defensief. Deze keuze kunt u online doorgeven in Mijn netto pensioen. Lees meer hierover bij de beleggingen van de netto pensioenregeling.