Pensioen 123 Laag 3

Pensioen voor uw ex-partner afsplitsen (conversie)

Het ouderdomspensioen en het uit omzetting van ouderdomspensioen verkregen (bijzonder) nabestaandenpensioen voor uw ex-partner kunnen van uw eigen pensioen afgesplitst worden. Uw ex-partner krijgt dan een eigen recht op pensioen.

Uw ex-partner krijgt een eigen recht op pensioen

Het pensioen is na conversie niet langer gekoppeld aan uw eigen pensioen. Dit heeft als voordeel dat uw pensioen en dat van uw ex-partner administratief niets meer met elkaar te maken hebben. Het nadeel is dat u het pensioen niet terug krijgt als uw ex-partner komt te overlijden. Deze afwijkende afspraak legt u vast in het echtscheidingsconvenant. Laat het pensioenfonds binnen twee jaar weten dat u deze afspraak hebt gemaakt. U ontvangt van ons een bevestiging zodra de conversie in onze administratie is verwerkt.

Let op: conversie is niet toegestaan bij een scheiding of beëindiging van het geregistreerd partnerschap op of na de pensioendatum.

Veelgestelde vragen

  • Jazeker u kunt een overzicht van de verdeling van het ouderdomspensioen tussen u en uw partner en een indicatie van het effect van ruilen van ouderdomspensioen voor nabestaandenpensioen voor uw ex-partner aanvragen. Vul daarvoor het formulier verdeling bij scheiding: indicatie aanvragen in, dan maken wij een indicatieve opgave voor u.

  • Om ervoor te zorgen dat uw ex-partner een eigen recht op pensioen krijgt, geeft u dit door via het Formulier Mededeling van scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen en een kopie van uw echtscheidingsconvenant.